Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Samfund - Traditioner

Fødte Maria virkelig Jesus i en stald?

Kan det virkelig passe, at Maria fødte det lille Jesusbarn i en stald?

Ifølge Juleevangeliet måtte Josef og Maria tage til takke med en stald, da de ankom til Bethlehem, fordi byens herberg var fulde.

Fandtes der overhovedet et herberg?

Som udgangspunkt sætter historikerne spørgsmålstegn ved, om der overhovedet fandtes et herberg i Bethlehem på det tidspunkt.

Byen var meget lille og havde ingen handelsmæssig betydning, så der har næppe været grundlag for et herberg. Især fordi der kun var få kilometer til den meget større by Jerusalem.

Et hvilested uden for byen

Men vi bliver nok klogere af den gamle græske oversættelse af Lukas-evangeliet. Den omtaler ikke et herberg, men bruger ordet kataluma, som betyder et sted at hvile sig.

Den slags fandtes ofte i mindre bysamfund i oldtidens Mellemøsten, men stedet lå typisk lige uden for byen - tæt ved en brønd eller kilde. Det kan have været overdækket, muligvis med et stort telt som hos områdets beduiner. Eller det har været en plads, hvor sten og klipper var ryddet til side, så de rejsende selv kunne bygge et ly for natten.

Blev Jesus født i en klippehule?

Da den romerske kejser Augustus gennemførte folketælling, har der sikkert været en del rejsende i Bethlehems kataluma. Den romerske besættelsesmagt havde nemlig bestemt, at enhver borger med sin familie skulle rejse til det sted, hvorfra mandens slægt stammede.

Da veerne meldte sig, har Josef og Maria sandsynligvis trukket sig væk fra de andre rejsende og har søgt ind i en af de mange klippehuler. Disse klippehuler blev langt op i moderne tid brugt til at opstalde dyr for natten – hvilket jo også har lunet. Samtidig har hulen værnet mod bjerglandets vinde en kold decembernat.

Læs også:

Religionshistorie

7 myter om Jesu fødsel

7 minutter
Medicin

Verdens første sindssygehospital var en folkeforlystelse

16 minutter
Religionshistorie

Hvad blev der af Jomfru Maria?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din emailadresse for at modtage en email med anvisninger til nulstilling af kodeord.
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul