Historiske måltider: Fra ædegilder til fine dining
Romerne lagde sig til bords i hæmningsløse ædegilder, mens 1700-tallets kongelige spiste af guldtallerkener, så hoffet kunne beundre deres raffinerede spisevaner.

Romernes måltider var sociale begivenheder, der varede i timevis.
Romerriget: Måltidet demonstrerede overflod og status
De rigeste romere indtog måltiderne liggende på divaner, som var stillet op i form som en hestesko rundt om bordet.
Maden var anrettet på fade, hvorfra romerne tog den og lagde den over på mindre tallerkener. Middagsgæsterne indtog maden enten med fingrene eller med en ske.
Måltidet var et middel til at demonstrere rigdom og status –retterne var derfor overdådige. For gæsterne gjaldt det om at spise så meget som muligt, og det var også velanset at drikke rigeligt af vinen, som ganske vist blev serveret blandet op med varmt vand.
Spild kunne romerne ikke lide, så gæster fik rester med hjem.
Affald som fx ben smed de på gulvet. Kvinder spiste i de ældste tider for sig selv, men i årene op til år 0 blev det almindeligt, at kvinder lå til bords sammen med mændene.
Fordel: Måltiderne gav sammenhold. Romerne gjorde meget ud af gæstebud, og det gav god tid til snak om både familie og forretninger.
Ulempe: Madsvineri og ubehag hørte med. Overspisning var almindeligt. Under større måltider kastede gæsterne ofte op.