Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem blev dyppet i tjære og fjer?

At dyppe personer i tjære og fjer har været en kendt straffemetode siden 1100-tallet, og den er især effektiv, når offentlig ydmygelse og udskamning er målet.

Shutterstock

At blive dyppet i tjære og rullet i fjer var allerede kendt som straf i 1100-tallets England.

I et dekret udstedt af Richard Løvehjerte i 1189 slår kongen fast, at en soldat, som stjæler fra sine våbenfæller, først skal klippes skaldet og dernæst overhældes med kogende tjære og en pose fjer.

Straffen havde ikke til hensigt at slå offeret ihjel, selvom den kogende tjære kunne resultere i voldsomme brandsår og vabler.

Den virkelige straf lå i den offentlige ydmygelse, som offeret blev udsat for, når han typisk blev tæsket og trukket halvnøgen igennem byen.

Tjære og fjer var derfor den foretrukne straffemetode til at udstille en person, som på forskellig vis forgreb sig på samfundets normer.

Fra England tog kolonister tjære og fjer med til Nordamerika, hvor straffen fik sin storhedstid.

Især under den amerikanske revolution (1775-83), hvor kolonisterne gjorde oprør mod Storbritannien, greb oprørerne tit ud efter tjæren, når de ville straffe bl.a. toldere og skatteinddrivere, som arbejdede for den britiske kolonimagt.

Så sent som i 1970’erne brugte den paramilitære organisation IRA tjære og fjer til at straffe irske kvinder, der omgikkes britiske soldater.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul