Creative Commons
Knæler ridder

Hvorfor knæler vi?

Knæfald havde i årtusinder været forbeholdt konger og andre royale, da den kristne kirke beslutter sig for, at der også skulle knæles for Gud. Men ikke alle troende var lige begejstrede for den idé.

Knæfald har siden oldtiden været et tegn på ærbødighed og underkastelse over for en autoritet – fx en konge eller en guddom.

Hvornår mennesker først begyndte at knæle for at vise respekt er usikkert, men historikerne ved, at Alexander den Store i 300-tallet f.Kr. krævede, at hans hof gik på knæ for ham – med inspiration fra Persien.

Muligvis med inspiration fra hærføreren blev knæfald også et fast indslag i Romerriget, hvor undersåtterne knælede foran den romerske kejser.

Knæfald

Det religiøse knæfald blev en del af den kristne gudstjeneste i middelalderen.

© Statens Museum for Kunst

Kirken tog knæfaldet til sig

Den kristne kirke begyndte at adoptere traditionen i middelalderen, og de troende knælede under gudstjenesten for at vise respekt for nadveren, der blev betragtet som Kristi kød og blod.

Under Reformationen i 1500-tallet afviste flere protestantiske reformatorer knæfald som et unødvendigt ritual, der gjorde tilbedelse overkompliceret. Knæling blev derfor udfaset i protestantismen, men er stadig vigtig i bl.a. den katolske, anglikanske og lutheranske kirke.

Nu om dage påbyder traditionen, at en person knæler på venstre knæ over for en person – fx en kongelig – mens knæfaldet overfor Gud eller en religiøs autoritet i kirken foregår på begge eller højre knæ.