Mors dag 2023
I Danmark falder mors dag altid på den anden søndag i maj. Det betyder, at mors dag i 2023 falder den 14. maj.
Mors dag blev første gang markeret i Danmark den 12. maj 1929 på en blomsterudstilling i København. Det skete på initiativ fra Christian Svenningsen, der havde hørt om mærkedagen, da han kæmpede som amerikansk soldat under 1. verdenskrig.
Efter sin hjemkomst blev han aktiv i foreningen "De Allieredes Danske Vaabenfæller", hvorfra 'Kommiteen for Moders Dag' senere udsprang. Komiteen havde til opgave at indsamle penge til krigsenker og kvinder, der havde mistet børn under krigen.
Mors dag står som en hyldest til alle mødre og deres betydning for både familielivet og samfundet.
Her i Danmark fejres dagen som et hyggeligt samlingspunkt med mor i centrum.
Derudover bruger flere organisationer også dagen til at samle penge ind til velgørende projekter for mødre og deres børn.

Morens betydning i familie og samfund hyldes på mors dag.
Hvordan opstod mors dag?
Historien om mors dag begynder med den amerikanske aktivist Ann Maria Reeves Jarvis, der i 1858 grundlagde “Mothers Day Work Club”.
Ann Maria Reeves Jarvis havde, som mange andre kvinder dengang, mistet flere børn til sygdom, og klubbens formål var derfor at øge levestandarden og de sanitære forhold for mødre og deres børn.
Det skete bl.a. ved at indsamle penge til medicin og hjælpe til i familier med syge forældre, så sygdommen ikke spredte sig til de mindste. En stor del af arbejdet bestod også i at lære familier om god hygiejne.
Tre år efter grundlæggelsen af "Mothers Day Work Club” brød den amerikanske borgerkrig ud, og da den endte i 1865, var mange kvinder efterladt som enker. Ann Maria Reeves Jarvis brugte derfor resten af sit liv på at hjælpe udsatte mødre og børn.
Ann Maria Reeves Jarvis døde i 1905, og i 1908 holdt hendes datter, Anna Jarvis, en mindeceremoni for sin mor - og det blev begyndelsen på mors dag.
I 1914 erklærede den daværende amerikanske præsident, Woodrow Wilson, at den anden søndag i maj skulle være mors dag og, at dagen var en offentlig kærlighedserklæring og hyldest til alle mødre i landet.

Anna Jarvis er kvinden bag mors dag.
Hvad er traditionerne på mors dag?
Til sin mors begravelse havde Anna Jarvis opsat 500 hvide nelliker, og blomsten kom til at symbolisere sandheden og renheden af en mors kærlighed i USA.
I Europa er der tradition for at give buketter med fokus på morens præferencer.

Den hvide nellike blev symbol på en mors kærlighed.
I 1950'erne havde den traditionelle kernefamilie kronede dage, og man fejrede derfor den selvopofrende mor.
Kvindeoprøret i 1960'erne og 1970'erne gjorde dog op med idealet om den traditionelle kernefamilie, hvilket en overgang mindskede mærkedagens popularitet.
I de seneste årtier har mors dags dog genvundet sin popularitet med fejring af den moderne mor, der både er karrierekvinde og forældre.
Mors dag falder andre dage i andre lande
Selvom mors dag falder den anden søndag i maj i de fleste lande, er der undtagelser.
I Norge falder dagen den anden søndag i februar. Det skyldes, at Norge har mange andre mærkedage i maj, og derfor blev mærkedagen flyttet.
I Sverige falder mors dag den sidste søndag i maj. Det skyldes, at kvinden, der bragte mors dag til landet, forfatteren Cecilia Bååth-Holmberg, foretrak, at alle blomster var sprunget ud på dagen - og siden har traditionen holdt ved.
Kommercialisering gjorde ophavskvinde vred
Populariteten af mors dag fik hurtigt virksomheder til at lugte penge. Da der var stor efterspørgsel på hvide nelliker, blev der fx indført en rød og lyserød variant.
Symbolikken blev herefter ændret til, at de hvide nelliker symboliserede de afdøde mødre, mens de røde og lyserøde nelliker symboliserede de nulevende.
Det øgede salg af blomster og takkekort sendte priserne i vejret, og det gjorde mærkedagens ophavskvinde, Anna Jarvis, vred.
Derfor brugte hun også de sidste år på at bekæmpe det, som mors dag var blevet til.
Hun mente, at den stigende kommercialisering udvandede det oprindelige budskab, og at dagen kun handlede om øget indtjening.
Anna Jarvis døde i 1948.