Julemandens grav kan være fundet i Tyrkiet

I det sydvestlige Tyrkiet har arkæologer fundet et underjordisk tempel, der kan indeholde de jordiske rester af den katolske helgen Sankt Nicolaus. Han var den historiske person bag julemanden, og fundet kan ændre ved store dele af fortællingen om den mytiske figur.

Nyt fund tyder på, at julemanden kan ligge begravet i Tyrkiet.

© Shutterstock

Ved hjælp af en CT-scanner og en georadar har tyrkiske arkæologer fundet et intakt underjordisk tempel med gravpladser under Sankt Nicolaus-kirken i byen Demre i det sydvestlige Tyrkiet.

Nu hævder forskerne, at templet kan indeholde de jordiske rester af den kristne biskop og helgen Sankt Nicolaus, der levede i området i 300-tallet e.Kr. Det skriver den tyrkiske avis Hürriet Daily News.

”Vi vil undersøge stedet, og måske finder vi liget af Saint Nicolaus,” lyder det fra Cemil Karabayram, der har stået i spidsen for udgravningerne, til avisen.

Under Sankt Nicolaus-kirken (billedet) i den tyrkiske by Demre har forskere fundet et intakt underjordisk tempel.

© Shutterstock

Biskop reddede jomfruer i nød

Den historiske person Nicolaus var biskop i det kristne Romerriges første tid. Efter hans død i 343 e.Kr. opstod en lang række myter og fortællinger om, hvordan han bl.a. hjalp fattige og blev børnenes beskytter.

Én af de mest berømte myter om ham fortæller, at han i sin levetid reddede tre unge kvinder fra prostitution.

Deres far havde ikke råd til den medgift, der var en forudsætning for at få unge kvinder gift i datidens samfund. Uden giftermål var de tre søstre dømt til et liv som prostituerede.

Men da det så aller sortest ud, kom biskoppen imidlertid familien til undsætning. Anonymt forærede han hver af de tre kvinder en pung med guld og reddede dermed kvinderne fra en grufuld skæbne.

Sankt Nicolaus blev til Santa Claus

Fortællingerne om biskop Nicolaus' generøsitet nåede bredt ud i Europa og var bl.a. medvirkende til, at han blev helgenkåret af den katolske kirke.

I Holland blev han med tiden til den gaveudbringende Sinterklaas, og da hollandske migranter i løbet af 1600- og 1700-tallet bosatte sig i USA, tog de Sinterklaas med sig.

Her smeltede han sammen med den engelske pendant – Father Christmas – og i løbet af de følgende århundrede fik julemanden den skikkelse, som vi kender i dag.

Sankt Nicolaus’ lig blev stjålet

Hvis de tyrkiske arkæologer har ret i deres forhåbninger om, at de jordiske rester af Sankt Nicolaus er begravet i Tyrkiet, ændrer det ved store dele af den kendte fortælling om den populære helgen.

Sankt Nicolaus er stadig én af de mest berømte helgener i Kristendommen.

© Shutterstock

I lang tid har det nemlig været antagelsen, at biskoppens lig ligger begravet under en kirke i den syditalienske by Bari.

I 1087 stjal en gruppe italienske handelsfolk eftersigende de jordiske rester fra hans daværende grav i det nuværende Tyrkiet og bragte dem til Bari. Men efter fundet af det underjordiske tempel i Demre, stiller de tyrkiske arkæologer nu spørgsmålstegn ved den historie.

De mener i stedet, at det er sandsynligt, at det i virkeligheden var liget af en tilfældig præst, som handelsfolkene slæbte af sted med for ca. 1.000 år siden.

Kommende undersøgelser skal nu slå fast, om Sankt Nicolaus lig ligger begravet i templet.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul