Abaca/Ritzau Scanpix

70.000 boede i underjordisk by

I Tyrkiet har arkæologer gjort et sensationelt fund: Verdens største underjordiske by. Her søgte tusindvis af kristne tilflugt i op til 100 meters dybde.

For to år siden begyndte udgravningen af den nyopdagede underjordiske by Matiate nær Tyrkiets grænse til Syrien. Nu har arkæologerne omsider et overblik over, hvor stor byen var, da den blev skabt i 100- og 200-tallet e.Kr.

Arkæologerne bag udgravningen mener, at byen fylder omkring 400.000 kvadratmeter og har kunnet huse omkring 70.000 mennesker. Hvis prognosen holder, er Matiate verdens største underjordiske by.

Byen blev ikke udgravet som permanent beboelse, Gani Tarkan, der direktør på museet i provinshovedstaden Mardin:

”Den blev bygget som et tilflugtssted”.

Kristne blev forfulgt

Meget tyder på, at byen blev skabt af minoriteter, som den romerske besættelsesmagt forfulgte. Dybt under jorden har arkæologerne fundet en kristen kirke samt en jødisk davidsstjerne. I 100- og 200-tallet skulle romerne tilbede kejseren og romerske guder, mens vantro blev kastet for løverne.

”Kristendommen var ikke en officiel religion i det andet århundrede e.Kr. Familier og grupper, der bekendte sig til kristendommen, søgte tilflugt i underjordiske byer for at undslippe Roms forfølgelse”, forklarer Gani Tarkan.

Indtil videre er 49 underjordiske kamre udgravet. De blev skabt ved at hakke gange og rum i den porøse tufsten, som udgør undergrunden i det østlige Tyrkiet. Verdens hidtil største underjordiske by, tyrkiske Derinkuyu, går ned i 85 meters dybde, men Matiate menes at være endnu dybere.