Otte-årige Elise var ude og lege på Os Skole i det sydvestlige Norge, da hun pludselig så en skarp stengenstand ligge gemt under en anden sten i den klippefyldte del af skolegården.
Det var absolut ikke legetøj, men en flintdolk skabt af stenaldermennesker for ca. 3700 år siden.
“Jeg ville samle et lille stykke glas op, og så lå stenen der. Den var fin,” fortæller Elise.
Hun afleverede genstanden til sin lærer Karen Drange, som hurtigt kunne se, at der ikke var tale om en almindelig sten.
Læren kontaktede Vestland fylkeskommune, som hurtigt sendte arkæologer ud for at se på den fascinerende genstand. Efter at have foretaget en grundig undersøgelse af dolken gik det op for arkæologerne, at det var en ægte flintdolk fra stenalderen, som de daterede til 1700 f.Kr.

Elise fandt dolken mellem nogle store sten, der var en del af skolegårdens legeplads.
En sjælden skat
Flintdolken er næsten 12 cm lang og tydeligvis udskåret af mennesker. Da flintesten ikke findes naturligt i Norge, må stenen eller dolken have været importeret til landet udefra. Flint har forskellige karakteristika afhængig af, hvor det kommer fra, og den norske arkæolog Louise Bjerre Petersen mener, at dolken sandsynligvis stammer fra Danmark.
Opdagelsen førte straks til arkæologiske udgravninger i skolegården, da eksperterne mente, at de måske kunne finde tegn på en gammel bosættelse på skolens område. Men desværre måtte arkæologerne fra Vestland fylkeskommune og Universitetsmuseet i Bergen gå tomhændet hjem.
“Vi fandt hverken flere genstande eller spor efter stenalderen lige her, men dolken, Elise fandt, er også unik. Den vil bidrage til videre forskning i Vestlands stenalderkultur,” fortæller Louise Bjerre Petersen en pressemeddelse.

Arkæologer fra Vestland fylkeskommune og Universitetsmuseet i Bergen søger ofte flere genstande i skolegården.
Flintdolke var prestigeobjekter
Flintdolke er meget sjældne i Norge, men kendes især fra Danmark, hvor stenbrud med flintesten findes mange steder i landet. Faktisk er slutningen af danske stenalder fra 2400-1800 f.Kr. så præget af fund af flintdolke, at perioden kaldes dolketiden.
I modsætning til økser og knive i flintesten mener arkæologerne ikke, at flintdolkene havde et egentlig praktisk formål. De indikerede i stedet prestige og status. Det er også en af grundene til, at mange dolke er blevet fundet, da de fine objekter blev ofret og begravet for at sikre gudernes velvilje.
De norske arkæologer mener dog ikke, at denne dolk er blevet ofret, for så ville der sandsynligvis også have været andre ting at finde sammen med dolken. I stedet kan den have været tabt af en person på gennemrejse.
Som tak for at Elise holdt øjnene åbne, gav arkæologerne hele hendes klasse en rundvisning på Universitetsmuseet i Bergen samt et diplom til den otteårige pige for hendes indsats.

Den næsten 12 cm lange dolk har sandsynligvis oprindelse i Danmark.