Under udgravninger på en ø ud for Abu Dhabis kyst har arkæologer gjort et enestående fund: En østersperle, som er det hidtil ældste bevis på perlefiskeri.
Den lyserøde perle lå i et rum i en stenalderbosættelse på øen Marawah. Jordlaget, som perlen blev fundet i, kan vha. kulstof 14-analyse dateres til mellem 5800 f.Kr. og 5600 f.Kr.
“Vi kunne se, det var en perle, men vi kendte ikke dens alder”, siger arkæolog Abdulla Al Kaabi til lokale medier.
Handlede måske perler med Mesopotamien
Han og kollegerne blev derfor meget spændte, da analyserne viste, at perlen måtte være hentet op fra havet for hen ved 8.000 år siden.
Udgravningerne på Marawah gik i gang i 1992, og siden har arkæologer fundet bygningsrester og genstande, som tyder på, at øen i forhistorisk tid husede et sofistikeret samfund.
Også andre steder i emiratet Abu Dhabi har arkæologer fundet østersperler fra forhistorisk tid, og forskerne mener, at de bl.a. er blevet brugt til handel med fx de tidlige kulturer i Mesopotamien (nutidens Irak).
Abu Dhabi var kendt for sit perlefiskeri
Perlefiskeri i Den Persiske Golf var helt frem til 1930’erne Abu Dhabis eneste eksporterhverv, og i middelalderen var emiratet kendt for viden om sine perler, der blev hentet op fra havets dyb.
Perlefiskeriet så godt som ophørte, da man i 1950’erne fandt de første olieforekomster i Abu Dhabi. Emiratet sidder i dag på ca. 9 pct. af verdens oliereserver.
LÆS OGSÅ: Qatar er bygget på gas, olie og døde migranter