Gammel tand afslører: Neandertalere tog smertestillende medicin

Glem alt om neandertalere som en primitiv race, der kun levede af kød. En ny undersøgelse viser, at fortidsmennesket havde et helt særligt forhold til planter.

Fossilet stammer fra El Sidrón-hulen, hvor rester fra flere neandertalere blev fundet i 1990'erne.

© Wikimedia

Neandertalere brugte naturmedicin til at behandle infektioner og smerter.

Det konkluderer et internationalt forskerhold i det videnskabelige tidsskrift Nature på baggrund af en undersøgelse af et 50.000 år gammel kæbe-fossil fundet i det nordlige Spanien.

Neandertaleren kurerede tandpine

I en tand fandt forskerholdet plak - en bakteriebelægning, der kan udvikle betændelse og huller i tænderne. Og det havde neandertaleren netop haft:

"Takket være et hul i hans kæbe ved vi, at han havde en tandbyld. Begge sundhedsspørgsmål (neandertaleren led også af diarré, red.) må have påført ham intens smerte", forklarer forsker fra Spaniens National Naturvidenskabelige Museum Antonio Rosas.

En DNA-analyse viste, at fortidsmennesket havde forsøgt at bekæmpe smerterne selv.

Analysen viste spor af skimmelsvampe-slægten Penicillium, som er den naturlige og bakteriedræbende kilde til penicillin samt acetylsalicylsyre, som bruges i den smertelindrende aspirin.

Undersøgelsen overrasker forskerne

Den nye opdagelse om neandertalernes selvmedicinering står ifølge forskerne i stor kontrast til vores generelt simple syn på dem.

Den australske professor Alan Cooper, som også er involveret i forskningsprojektet, uddyber:

"Neandertalerne havde tilsyneladende stor viden om medicinske planter og deres forskellige betændelsesdræbende og smertestillende virkninger".

Undersøgelsen viste desuden, at den spanske neandertaler havde spist svampe, pinjekerner og mos og dermed udelukkende levede som vegetar.