Gugatchitchinadze
Stenalder jæger

Hvornår brugte europæerne først bue og pil?

En fransk grotte har nu omskrevet vores tidligste historie. En bunke pilespidser og en lille barnetand viser, at Homo sapiens indtog Europa – bevæbnet med bue og pil – langt tidligere end hidtil antaget.

Indtil for nylig troede forskerne, at de første europæere begyndte at bruge bue og pil for ca. 14.000 år siden. Men et nyt arkæologisk fund i Frankrig trækker tæppet væk under den teori og viser, at våbenet kom til Europa hele 40.000 år tidligere.

Det nye fund blev gjort i en grotte i Sydfrankrig, hvor arkæologer har fundet flere hundrede små pilespidser i flintesten. Sammen med pilespidserne har forskerne også fundet en tand fra et barn, der er blevet dateret til 52.000 f.Kr.

Europa tilhørte neandertalerne

Analyser har vist, at tanden tilhørte et moderne menneske – en Homo sapiens – hvilket er højst overraskende for forskerne, idet det sydligere Europa på det tidspunkt stadig var domineret af fortidsmennesket neandertalerne.

Hidtidige arkæologiske fund har ellers peget på, at Homo sapiens først fik fodfæste i Sydeuropa ca. 10.000 år senere, så den lille tand kan have tilhørt et af de første moderne mennesker, som begav sig ind i Europa.

Stenalder jæger

Små stenspidser fundet i en fransk grotte viser, at de første europæere brugte bue og pil for ca. 54.000 år siden.

© Gugatchitchinadze

Buen blev brugt til jagt og kamp

De første spor efter brugen af bue og pil stammer desuden fra Homo sapiens i Afrika fra omkring 70.000 f.Kr. I deres jagt på nye bosteder kan Homo sapiens have brugt bue og pil til både at jage og beskytte sig mod Europas oprindelige indbyggere, neandertalerne.

“Vi har her dokumenteret, at menneskets tidligste indvandring ind i neandertal-territorium hænger sammen med brugen af bue”, fortæller forskerne.

Interessant er det også, at neandertalerne derfor må have kendt til bue og pil i en vis omfang, men ingen fund tyder på, at de selv valgte at bruge våbenet, men i stedet holdt sig til bl.a. spyd.