Hannes Wiedmann
Fallos

Hvornår fik vi sexlegetøj?

I 2005 samlede tyske arkæologer de sidste brikker i et puslespil, som afslørede, at stenaldermennesker gerne udfoldede sig seksuelt for næsten 30.000 år siden.

I 2005 fandt tyske arkæologer fra universitetet i Tübingen et sten-fragment i en grotte i det sydlige Tyskland. Det lille sten-stykke så ikke ud af noget særligt, men arkæologerne vidste, at det formentlig hørte sammen med en bunke andre fragmenter, som de tidligere havde fundet samme sted.

De havde ret. Da alle stykkerne var sat sammen, stod forskerne med en ganske særpræget genstand: En dildo af sten, som formentlig er blandt historiens ældste stykker sexlegetøj.

Fallos

Den forhistoriske sten-fallos er ca. 20 cm lang og lavet af siltsten.

© Hannes Wiedmann

Stenen er 28.000 år gammel

Den 20 cm lange sten-dildo blev fundet i den berømte Hohle Fels-grotte, hvor forskere tidligere har gjort en række enestående fund fra forhistorien – bl.a. har de i grotten fundet nogle af de ældste menneskeskabte figurer og musikinstrumenter.

Askelaget, hvorfra sten-fragmenterne blev udgravet, viser, at den fallos-formede sten blev forarbejdet for omkring 28.000 år siden. Størrelsen på stenen og den glatte overflade peger i retning af, at den formentlig har været brugt som en dildo, mener forskerne.

Ifølge professor Nicholas Conard fra universitet i Tübingen, som har været med til at undersøge sten-dildoen, er den “særdeles velpoleret”.

Grækerne elskede med brød

I historisk tid er dildoer især kendt fra oldtidens Grækenland. Dildoer bliver således omtalt i flere af oldtidens græske komedier, og de findes også afbildet på antikke vaser.

De græske dildoer blev typisk lavet ved at fylde læder-hylstre med uld. Ifølge visse forskere var en anden udbredt dildo-type den såkaldte olisbokollix – en slags hårdt, overbagt brød formet som en fallos.