EFE

Nekropol har ligget skjult i mere end 1.000 år

I forbindelse med et motorvejsarbejde har spanske arkæologer fået mulighed for at undersøge en glemt kirkegård.

Et hold arkæologer er i fuld gang med at blotlægge en mere end 1.000 år gammel kirkegård i det nordlige Spanien.

Kirkegården ligger i Rioja-regionen omtrent 400 m fra byen Grañón. Forskerne har kendt til stedet siden 2013, hvor undersøgelser i området afslørede gravenes eksistens.

Først nu, i forbindelse med et større arbejde på den nærliggende motorvej, har arkæologerne imidlertid fået mulighed for at kigge nærmere på kirkegården.

Ifølge udgravningslederen Luis Alberto Villanueva er arbejdet skredet hurtigt frem, netop fordi arkæologerne på forhånd vidste, hvor gravene lå.

Arkæologerne regner med at afdække op mod 100 grave nær den spanske by Grañón.

© EFE

Skeletterne afslører de dødes tro

Forskerne har allerede blotlagt adskillige af gravene, og deres mål er at afdække alle de ca. 90-100 grave, der er i området.

“De fleste af gravene er simple huller dækket af store sten. De er kun blevet brugt én gang, og i visse af dem er der flere skeletter”, forklarer Villanueva.

Kirkegården er blevet brugt omkring overgangen fra antikken til middelalderen, men præcise årstal kan arkæologerne endnu ikke give. Dog kan de se, at gravene stammer fra to forskellige tidsperioder.

I gravene har arkæologerne fundet de jordiske rester af voksne og børn. Og ifølge Villanueva har de døde én ting tilfælles:

“Alle gravene retter sig efter den kristne praksis med at placere ligene i retningen øst-vest, liggende på ryggen”.

Arkæologerne håber på, at yderligere analyser af skeletterne kan løfte sløret for, hvem de begravede mennesker var.