Oldtidens fidget spinner? Gammelt legetøj får ny titel

I 85 år har et lille stykke brændt lertøj været tituleret som legetøj fra Mesopotamien. Men nu skifter arkæologer forklaring, og lertøjet har fået en meget mere voldelig titel.

Det omdiskuterede stykke lertøj, der nu ikke længere betegnes som et stykke legetøj.

© Oriental Institute of the University of Chicago

I slipstrømmen på dette års store dille – fidget spinneren – har arkæologer nu ændret forklaring på, hvad de i mere end 85 år har kategoriseret som et 4000 år gammelt “roterende” legetøj.

Men artefaktet, der er lavet i brændt ler, kan da også ved første øjekast minde om en fidget spinner.

Lertøj får voldelig titel

Kuratorer opdagede fejlen, da de var ved at udbygge det mesopotamiske galleri ved Oriental Institute of the University of Chicago, hvor den trekantede lerfigur var udstillet som et legetøj med tre dyrehoveder.

Og nu har de ændret beskrivelsen på artefaktet til “stridskølle-hoved”.

Lertøjet er dermed gået fra at være et legetøj til et slagvåben, som stammer fra mellem 2000 til 1800 f.Kr.

Gudernes våben

Stridskølle-hovedet er lavet ved oldtidsbyen Eshnunna, der ligger i nutidens Irak.

Det er atypisk for stridskølle-hoveder at være lavet af ler, fordi de skulle bruges til nemt og effektivt at slå fjenden i fx hovedet med, mens de sad på enden af et træskaft.

Normalt var hovederne på en stridskølle derfor lavet af sten. Men dette stridskølle-hoved ligner andre identificerede stridskølle-hoveder.

Også lertøjets findested beviser, at det er hovedet til en stridskølle. Den er nemlig fundet tæt ved et tempel – og stridskøller blev betragtet som et våben for guderne i det andet årtusinde før Kristi fødsel, skriver Live Science.