Pawel Micyk & Lukasz Szarek
Polen stenalderskelet

“Perfekt” stenalder-skelet gravet frem i Polen

På nærmest mirakuløs vis har skelettet overlevet 7.000 år i jorden uden at tage synderlig skade. Nu håber arkæologerne, at det kan belyse en stort set ukendt stenalderkultur.

Når arkæologer finder skeletter fra stenalderen, er der ofte dele, der mangler. Knogler kan være blevet opløst i syreholdig jord, vilde dyr kan have fået adgang til skelettet og fjernet dele af det.

Derfor er det en mindre sensation, at polske arkæologer nu har fundet et 7.000 år gammelt skelet i nærmest perfekt stand nær den lille by Słomniki nord for Kraków.

Den eneste del af skelettet, der har taget større skade, er kraniet, der sandsynligvis er blevet ramt af en plov på et tidspunkt i fortiden.

Alle dele lader dog til at være bevaret. Det skyldes bl.a., at den afdøde var blevet begravet i løs jord, der ikke var syreholdig.

Det er lykkedes arkæologerne at få lavet en fuldkommen 3D-gengivelse af graven inkl. skelettet.

© Pawel Micyk & Lukasz Szarek

Kunne dateres ud fra potteskår

Takket være fragmenter fra en lerpotte, der blev fundet sammen med skelettet, har arkæologerne kunne konstatere, at den afdøde stammer fra den båndkeramiske kultur og døde omkring 5.000 år f.Kr. Planen er dog, at kulstof-14-prøver skal præcisere alderen.

”I nuværende stund er vi ikke i stand til at sige mere om, hvem den begravede person var”, forklarer arkæolog Paweł Micyk.

Forhåbentlig kan det perfekte skelet nu hjælpe arkæologerne med at lære mere om den båndkeramiske kultur. Den ankom til Polen omkring 5000 f.Kr. efter at have krydset Karpaterne fra vore dages Ungarn.

Forskerne ved ikke meget om kulturen i Polen, men den har eksisteret i en brydningstid. De er nogle af de første landmænd i området og vil sandsynligvis have været omringet af traditionelle jæger-samler-samfund.