Smeltet is afslører forhistorisk føl
I et dybt krater i Sibirien har forskere fundet et eksemplar af en forlængst uddød hest, der er helt ekstremt velbevaret.

Hestens pels, hove og hale ses stadig tydeligt efter 40.000 år i isen.
I et 100 meter dybt krater i det østlige Sibirien har forskere fra Rusland og Japan fundet resterne af et forhistorisk føl, der takket være dyb permafrost er uhyre velbevaret. Det skriver avisen The Siberian Times.
Føllet var to til tre måneder gammelt, målte en meter i skulderhøjde og havde tyk mørkebrun pels, da det døde for ca. 40.000 år siden på Sibiriens stepper.
Føllet er ekstremt velbevaret
“Det er første gang, at vi finder en forhistorisk hest i så ung en alder og så ekstremt velbevaret”, siger Semyon Grigoryev, der er chef for laboratoriet på Mammutmuseet i Yakutsk, hvor hesten undersøges.
Da alle dyrets organer er intakte, håber Grigoryev på, at forskerne ved at underøsge tarmenes indhold kan blive klogere på dets kost og det miljø, som den færdedes i.
Hvad hesten døde af er uklart, men en kommende obduktion vil muligvis fastslå dødsårsagen. Da føllet ikke bærer fysiske tegn på skader, vurderer forskeren dog, at den kan være druknet.
Den lille hest tilhørte den for længst uddøde hesteart Equus lenensis – også kaldet “Lena heste”. De adskiller sig genetisk fra de vilde heste, der i dag lever i området.
Forskerne udgravede mammut
Batagaika-krateret, hvor føllet blev fundet, opstod i 1960'erne, da et stort landområde begyndte at synke som følge af smeltende permafrost-is.
I årenes løb har processen afsløret adskillige forhistoriske dyr, og det var da også resterne af en mammut, der fik forskerne til at undersøge området i første omgang.