Marja Ahola

Stenalderjægere gik med venskabsringe

Ny teori: Ødelagde smykker fra stenalderen blev knækket over med vilje, mener finske forskere.

I stenaldergrave spredt ud over Finland har arkæologer i årtier fundet fragmenter af smykker. Hidtil har arkæologerne formodet, at smykkerne gik i stykke efter at være blevet begravet.

Men den teori skyder et nyt studie nu ned. Smykkerne var allerede ødelagte, da de blev lagt i graven for over 5.000 år siden, mener et hold finske arkæologer og biologer fra universiteterne i Helsinki og Turku.

Ifølge forskerholdet blev smykker af farverige sten som fx diorit helt bevist ødelagt kort efter, at de var blevet fremstillet. Nærstudier af brudlinjerne i de ringformede smykker afslører, at de sandsynligvis helt bevidst blev brækket over i mindre stykker, så flere kunne deles om dem.

Stenalder-vennerne borede huller i deres venskabsringe, så de kunne bæres i en halskæde.

© Marja Ahola

Blev brugt som venskabsgaver

Arkæologerne formoder, at de delte smykker er blevet brugt som gaver i stenalderen. To eller flere personer delte et smykke imellem sig – på samme måde som moderne venskabssmykker.

Arkæologerne fandt fx eksempler på, at dele af et smykke lå i graven i én landsbyen, mens den anden halvdel blev fundet i nabobyen.

“Det har formentlig været en måde at bibeholde en forbindelse mellem de levende og den døde”, forklarer arkæolog Marja Ahola fra Universitetet i Helsinki.