Shutterstock & Savino di Lernia, 2020
Sahara fisk

Urbefolkning fiskede på livet løs ... i Sahara

For 10.000 år siden spiste jæger-samlere i Sahara fisk i enorme mængder, viser undersøgelse af 17.000 dyreknogler.

Næsten 5.000 års madaffald fra et klippely i Sahara-ørkenen afslører, at områdets jæger-samlere primært levede af fisk, indtil klimaforandringer tvang dem til at ændre spisevaner.

Det viser en undersøgelse lavet af forskere fra Italien og Belgien, som har analyseret over 17.000 knoglerrester fra Takarkori-klippelyet i Libyen.

Mængden af fisk forbløffer

Da lyet blev taget i brug af jæger-samlere for 10.000 år siden, var nutidens trøs­tes­løse ørken en frugtbar savanne med søer og floder – en af søerne lå blot 6,5 km fra klippelyet.

Derfor vidste forskerne, at de ville finde rester af fisk. Men ifølge Savino di Lernia, professor i etnografi ved Sapienza-universitetet i Rom, blev de alligevel forbløffede over mængderne.

Omkring 90 pct. af måltidsresterne fra perioden 8250 f.Kr. og et par tusind år frem stammer fra fisk, især maller og Tilapia-fisk.

Sahara fisk

Skemaet viser, hvordan fødeindtaget ændrede sig blandt Saharas tidlige beboere fra omkring 8000 f.Kr. til 2350 f.Kr. (årstal på lodret linje). De blå række viser procentdelen (vandret linje) af fiskeben, som forskerne har fundet. Den grønne procentdelen af knogler fra pattedyr. Mens den røde viser procentdelen af fugleknogler.

© Savino di Lernia, 2020

Klimaet ændrede sig langsomt

I klippelyets sene periode mellem 3950 f.Kr. og 2350 f.Kr. falder mængden af fiskerester drastisk til 48 pct., mens antallet af knogler fra bl.a. geder, får og kvæg tilsvarende stiger.

Ændringen i fødekilderne korresponderer med tidligere undersøgelser, der viser, at området på nogenlunde samme tid blev tørrere og tørrere.

Mallerne blev Saharas sidste store fisk

Ifølge forskerne forsvandt Tilapia-­fiskene tilsyneladende hurtigere end mallerne. Det kan skyldes, at mallerne har ekstra åndedrætsorganer, så de bedre kunne overleve i det stadig lavere og varmere søvand.

Til sidst måtte selv mallerne dog give op, da de sidste småsøer tørrede ud, og det førhen så frugtbare Sahara endte som et af verdens mest ugæstfrie ørkenlandskaber.