Antikythera-mekanismen er blevet rekonstrueret digitalt

Siden 1901 har Antikythera-mekanismen været et mysterium. Nu mener et hold forskere at have gennemskuet oldtids-mekanismen.

Siden 1901 har Antikythera-mekanismen været et mysterium. Nu mener et hold forskere at have gennemskuet oldtids-mekanismen.

2020 Tony Freeth

Et forskerhold fra det britiske University College London (UCL) har fremstillet en digital rekonstruktion af den berømte Antikythera-mekanisme, der er blevet kaldt for verdens første analoge computer.

Resterne af den mere end 2.000 år gamle mekaniske anordning blev fundet i vraget af et romersk skib ved den græske ø Antikythera i 1901. Siden da har forskere forsøgt at finde ud af, hvordan mekanismen fungerede. Et af problemerne har været, at dele af den mangler.

Forskerne har skabt modellen ud fra Antikythera-mekanismens fragmenter.

© Shutterstock

Inskriptioner på mekanismen afslører, at den har vist Solens, Månens og planeternes baner på himlen. En undersøgelse med røntgenstråler afslørede i 2005, at mekanismen havde været i stand til at forudse sol- og måneformørkelser. Forskerne fra UCL er nu nået skridtet videre.

Arbejdet tog udgangspunkt i et tandhjul

På mekanismens front står der to tal: 462 og 442. Disse tal mente grækerne, passede med de astronomiske cyklusser for, hvor mange år der går mellem, at planeterne Venus og Saturn indtager den samme position på himlen set fra Jorden.

Det er lykkedes forskerne virtuelt at forbinde de eksisterende dele – inklusive et tandhjul med 63 tænder – med Venus’ cyklus. Med udgangspunkt i dette tandhjul har de rekonstrueret tandhjulene for de øvrige planeter.

“Vores model af mekanismen er den første, der passer til alle de fysiske rester, og som præcist følger de inskriptioner, der er indgraveret på mekanismen”, fortæller projektets leder, ingeniør Tony Freeth fra UCL, ifølge mediet EurekAlert.

Baseret på den virtuelle rekonstruktion vil forskerholdet nu forsøge at bygge en fysisk udgave af mekanismen – kun vha. værktøjer, som antikkens grækere havde adgang til.