Shutterstock

Afsløring: Eiffeltårnet er en ren rustbunke

En lækket rapport afslører at det parisiske vartegn trænger til en gennemgribende renovering – men intet bliver gjort.

Da Eiffeltårnet stod færdigt i Paris i 1889 udtalte Gustave Eiffel, hvis firma stod bag byggeriet, at ”maling er den vigtigste ingrediens når det gælder om at beskytte en metalstruktur” - idet malingen forhindrer rusten i at udvikle sig. ”Det vigtigste af alt er at forebygge rust,” sagde han også.

Men den opgave har nu vist sig at have slået fejl.

En lækket rapport udarbejdet af ekspert-ingeniører afslører, at Eiffeltårnet er gennemrustent og trænger til en gennemgribende renovering. Som en anonym leder fra staben der tager sig af Eiffeltårnet udtaler: ”Det er simpelt. Hvis Gustave Eiffel besøgte stedet, ville han få et hjertetilfælde.”

Men i stedet for en gennemgribende renovering er Eiffeltårnet lige nu ved at blive malet for op mod 450 mio. kr. forud for OL i 2024, der skal afholdes i Paris.

Som forberedelse til OL i Paris i 2024 skulle 30% af Eiffeltårnets maling have været udskiftet med ny maling, men pga. forsinkelser under coronaepidemien er kun 5% blevet malet om.

© Krzysztof Pazdalski / Shutterstock

Vartegn kan blive dødsfælde

Hvis den lækkede rapports konklusioner er korrekte, kan det parisiske vartegn blive så skadet af rust, at det 10.100 tons tunge tårn, der hvert år har syv millioner gæster, kan komme i fare for at styrte sammen. Malingen kan kun forebygge skade – ikke reparere den – fastslår rapporten.

Det er ikke første gang, Eiffeltårnets holdbarhed er i offentlighedens skue. I 1925 fik svindleren Robert V. Miller nys om, at bystyret i Paris overvejede at skrotte tårnet - og forsøgte derefter at sætte det til salg.

Firmaet der står for driften af Eiffeltårnet har tidligere afvist at lukke tårnet for besøgende, da det ville koste for meget i tabte entréindtægter.