Overdådig udsmykning dækker hver en flade i Alhambras paladser.

Alhambra var et evigt byggerod

Alhambra har siden 1238 været under evig forandring. Muslimske emirer rev gamle bygninger ned for at skabe plads til nye, kristne konger fortsatte traditionen, og senest har velmente, men mislykkede restaureringer forandret Alhambra.

23. april 2015

Alhambra-arkitekter er gået amok

Spanieren José Contreras fik i 1828 til opgave at restaurere Alhambra, der var blevet forsømt i århundreder. Arkitekten gik til arbejdet med stor begejstring, men ringe viden om maurisk byggestil, og fantasien fik lov til at råde. I 1923 stod det klart, at Contreras og hans efterkommere havde begået flere fejl.

En ny arkitekt, Leopoldo Torres Balbás, gav sig til at rydde op, men i nogle tilfælde erstattede han gamle misforståelser med nye.

Alhambras ældste bygning var et udsigtstårn

Partalpaladset blev opført af Muhammed 3. (1302-1309) og er dermed den ældste del af Alhambra, som findes endnu. Store vinduer i det såkaldte Damernes Tårn gav en storslået udsigt over højdedragene nord for Alhambra.

Borgtårn blev til emirens riddersal

Comarespaladsets første sten blev lagt af Ismail 1. (1314-1325), men byggeriet sluttede først i 1370 under Mohammed 5. Et tidligere borgtårn i Alhambras ringmur blev indrettet som Ambassadørernes Sal, hvor emirens trone stod under en baldakin. Tømrere skabte en indvendig loftskuppel af cedertræ 18 m over gulvet, udskåret og bemalet som en stjernehimmel.

Embedsmænd sad i sidefløjen

Mexuar er ombygget så mange gange under emirerne og senere restaureringer, at bygningen ikke kan dateres. Her mødtes emiren med sine rådgivere og tog imod bønner fra undersåtter. Mexuar rummede desuden en retssal.

Maurernes Alhambra-byggeri endte her

Løvegården blev opført sidst i 1300-tallet af Mohammed 5. Med denne kraftpræstation, der skabte Alhambra-paladsernes smukkeste og mest imponerende del, endte emirernes byggefeber. Emiren menes at have boet i lokalerne øst for gården, mens hans hustruer holdt til i vestfløjen.

Klik dig til et overblik på Alhambra-paladset.

Få hele historien om Alhambra - paladset i evig forandring - download artiklen her

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også