Arkæologer finder unik underjordisk kirke

Dybt under jorden i byen Nevsehir har en gruppe tyrkiske arkæologer fundet en kirke fyldt med enestående vægmalerier fra kristendommens barndom.

Fundet ved et tilfælde

Tyrkiske arkæologer har netop offentliggjort, at de har udgravet en enestående underjordisk kirke fra 400-tallet.

Den 1.600 år gamle kirke blev fundet ved et tilfælde, da arkæologerne var ved at undersøge en underjordisk by, som i 2014 blev opdaget under storbyen Nevsehir i det centrale Tyrkiet.

Området er kendt for sine mange enorme tunnel-byer, og den seneste by – som strækker sig over et område på over 360.000 m2 – blev fundet i forbindelse med byfornyelse i Nevsehir.

Kirken er fyldt med jord

Store dele af den nyfundne kirke ligger i forfald, og flere af væggene er styrtet sammen under århundreders sne og regn. Derfor er det meste af kirken fyldt med jord fra sammenstyrtningerne.

De tyrkiske arkæologer er stadig i gang med at skabe sig et overblik over kirkens størrelse, men har indtil videre udgravet den forreste del af kirken.
Her har de fundet flere religiøse vægmalerier, som er overraskende velbevarede.

Vægmaleri er unikt

"Vi har kun afdækket nogle få af vægmalerierne indtil nu, men flere vil dukke op, når vi får fjernet mere jord. I den forreste del af kirken har vi fundet scener, som viser Jesu korsfæstelse og opstigning til himlen. Andre malerier viser apostlene, forskellige helgener og profeterne Moses og Elisa", siger arkæolog Ali Aydin til den tyrkiske avis Hürriyet.

Forskerne er mest imponerede over vægmaleriet, som viser Kristus stige til himmels, mens fortabte sjæle bliver straffet omkring ham.

Ifølge eksperterne er maleriet helt unikt, fordi en lignende scene fra samme tid aldrig er set i en anden kirke.

Udgravningen sat på pause

Indtil videre er udgravning sat på pause, fordi forskerne frygter, at det fugtige vintervejr vil skade de gamle vægmalerier.

Udgravningerne vil blive genoptaget til foråret, og arkæologerne håber, at flere vægmalerier vil blive fundet i takt med, at bygningen bliver udgravet.

Håbet er, at vægmalerierne i den gamle kirke kan bidrage med ny viden om kristendommens tidligste historie.

LÆS MERE: Det centrale Tyrkiet er berømt for sine underjordiske byer, som er omgærdet af stor mystik.