Shutterstock

Blylodder giver det skæve tårn i Pisa nyt håb

En ambitiøs og millard-dyr redningsplan ser ud til at virke. Pisas verdenskendte vartegn er begyndt at ranke ryggen.

Det skæve tårn i Pisa er i fin form, konstaterer organisationen Opera Primaziale Pisana, der har ansvaret for det:

“Når man betænker, at det er en 850-årig patient med en hældning på omkring fem meter, der oven i købet har sat sig over tre meter, er Det Skæve Tårn i Pisas helbred formidabelt”. skriver organisationen i sin seneste rapport.

Faktisk har Pisas næsten 56 m høje berømthed det så godt, at det er ved at rette sig op. I dag hælder det fire cm mindre end for godt 20 år siden.

Successen skyldes renoveringen af tårnets fundament, som blev afsluttet i 2001. Dengang så fremtiden ellers dyster ud for tårnet, som en skønne dag risikerede at styrte sammen. Men ved hjælp af stålkabler og tunge kontravægte bliver Pisas vartegn nu trukket en milimeter i den rigtige retning hvert år.

VIDEO: Sådan rettes tårnet op

Video

Tårnet holder i mindst 300 år

Opførelsen af det skæve tårn i Pisa blev påbegyndt i 1173, men verdens mest berømte eksempel på byggesjusk stod først færdig i 1350. Det fritstående klokketårn skulle med tiden blive mere kendt end byens elegante katedral, som det læner sig væk fra.

Fordi jorden var blød og fundamentet for lille, sank tårnet fra begyndelse, men nu er faren for sammenstyrtning omsider afværget. De italienske myndigheder har tidligere konkluderet, at tårnet dermed er sikret for de næste 300 år.