Borge: Hvornår blev de forældet?

Hvor længe blev europæerne ved med at bygge borge?

Monte San Giovanni faldt efter kun otte timers kanon-bombardement i 1494. Borgene var med ét forældede.

Frankrigs invasion af Italien i 1494 gjorde de gamle borge med tårne og høje ringmure uanvendelige i moderne krig. For franskmændene havde Europas bedste artilleri med.

Kanoner havde været i brug i mere end 100 år, men de var så store og klodsede, at det tog lang tid af bringe skytset frem og gøre det klar til brug. Nu var Frankrigs hær blevet udrustet med mindre og mere mobilt artilleri, som endda blev trukket af heste i stedet for langsomme stude.

Et italiensk vidne skrev, at de franske kanoner i løbet af få timer gjorde lige så meget skade, som byerne tidligere havde oplevet på et tilsvarende antal dages belejring. Mange borge og byer overgav sig uden kamp for ikke at blive bombarderet af de frygtede våben. Fæstningen Monte San Giovanni nær Rom forsøgte dog at holde stand – og betalte prisen.

Frankrig fik sidst i 1400-tallet et stort arsenal af kanoner, som var små og lette nok til, at de kunne følge med hærene.

.

Franskmændene stillede deres artilleri op i lyntempo uden for murene, og den 9. februar 1495 åbnede kanonerne ild. På blot otte timer skød de et gabende hul i ringmuren, som kunne have modstået kastemaskiner i uger, hvis ikke måneder. Belejrerne stormede ind og slagtede hele Monte San Giovannis besætning uden nåde.

Invasionen i 1494 viste, at borgenes tidsalder var forbi. I stedet for høje ringmure fik fremtidens fæstninger lave, stjerneformede bastionerfulde af jord, som kanoner var længe om at ødelægge. Fæstninger af denne type er endnu bevaret i bl.a. Nyborg, Fredericia, omkring Kronborg i Helsingør og Christianshavn og Kastellet i København.