Den perfekte ridderborg

Livsfarlige fælder, tykke dobbeltmure og stærke løgplanter til at skjule smagen af rådden mad. En belejring kunne trække ud i årevis, og middelalderborgens garnison skulle tænke på alt. Historie guider dig gennem kravene til det perfekte forsvar - og vi kårer verdens bedste ridderborg.

Krav nummer 1: Uindtagelig indgang

Forsvarerne vidste, at hovedporten var borgens akilleshæl. De havde derfor konstrueret porten, så selv den mest beslutsomme fjende ville tænke sig om to gange, før han gik til direkte angreb. Indgangen var som regel flankeret af to tårne, hvorfra soldater kunne beskyde fjenden med sten og pile.

Krav nummer 2: Ingen svage punkter

Bygmesteren sørgede for at udnytte vand og bjerge som naturlige forsvarsværker, så de belejrede kun skulle bekymre sig om angreb fra én side. De mest avancerede borge blev med inspiration fra Mellemøsten bygget som såkaldt koncentriske borge: De var forsynet med en ekstra mur. Den yderste mur var altid lavere end den inderste, så borgens soldater kunne beskyde fjenden fra begge positioner.

Krav nummer 3: Friske forsyninger

Stærke mure og mandsmod var ikke nok for de belejrede. Fjenden blev overvundet af størrelsen på borgens forrådskamre og brøndens dybde. Selv den mest intelligent byggede borg ville nemlig falde, hvis forsvarerne faldt om af sult og tørst.

.... og verdens bedste ridderborg er...

Krak des Chevaliers i Syrien.

De massive dobbeltmure, den fremragende beliggenhed og over 2.000 soldater gjorde Krak des Chevaliers i det nuværende Syrien nærmest uindtagelig.

Emiren af Aleppo opførte borgen i 1031, men i 1142 overtog johanniterne – en orden af kristne krigermunke – borgen og forbedrede forsvaret i en grad, så den blev rollemodel for en generation af europæiske middelalderborge.

I 130 år var Krak des Chevaliers en sikker havn for de kristne i Det Hellige Land, indtil en krigslist narrede johanniterne til at åbne porten.

Klik på ikonerne for at få en guidet tur på den legendariske ridderborg.