Fundene i tunnelerne er bemærkelsesværdige

Hagia Sofias hemmeligheder afsløres

Forskere har som de første i adskillige hundrede år fået lov til at undersøge tunnelerne under Hagia Sofia-moskeen. De har blandt andet fundet knogler og feltflasker.

9. juli 2015

Et forskerhold med den tyrkiske filmmager Göksel Gülensoy i spidsen har gjort en række usædvanlige opdagelser i tunnelerne under Hagia Sofia-moskeen i Istanbul. Holdet, som er i gang med at lave en dokumentarfilm om den 1700 år gamle bygning, er bl.a. stødt på feltflasker, skovle og spande i vandreservoirerne under den tidligere kirke.

Holdet har også undersøgt nogle af de tunneler, som løber fra moskeen og – ifølge historiske kilder – videre ud til bl.a. det berømte Topkapi-palads. Den ene af tunnelerne viste sig at være 283 m lang og mundede ganske rigtigt ud i paladsets gårdanlæg. I en anden tunnel fandt filmholdet to store rum med knogler – sandsynligvis grave for Hagia Sofias første præster eller nogle af Konstantinopels vigtigste helgener.

Hagia Sofias museumsdirektør Haluk Dursun kalder filmholdets opdagelser for vigtige og er villig til at lukke Hagia Sofia, mens arkæologer undersøger filmholdets opdagelser nøjere.

Gülensoy og hans forskerhold har som de første i adskillige hundrede år fået tilladelse til at undersøge de gådefulde tunneler.

Måske er du interesseret i...

Læs også