Højhuse: Trangen til at bygge højere

Mennesket har altid stræbt efter at bygge mod himlen for at hædre guder, skabe plads i byer eller opnå prestige. Matematik og ingeniør­kunst gør det muligt at nå nye højder, og da stål bliver opfundet, bygger mennesket højere og stærkere end nogensinde.

Burj Khalifa blev udstyret med finner for at modvirke vindens rasen i højderne.

I 1900-tallet slår driftige ingeniører højderekorderne hurtigere og hurtigere, og i øjeblikket er Mellemøsten drivkraft for bygninger, der rammer skyerne. Kuwait er således ved at bygge en skyskraber, der efter planen bliver 1.001 m høj, når den står færdig om 25 år.

8 m: Dobbelt så højt som konkurrenterne

Opført: ca. 8000 f.Kr.

Indbyggerne i Jeriko på Vest­bredden konstruerer et tårn af kampesten. Tårnet har formentlig religiøs betydning og er dobbelt så højt som verdens næst­højeste bygning, da det står færdigt.

Udgravninger i 1950'erne viste, at Jerikotårnet havde 22 trappetrin.

147 m: Pyramide holdt rekorden i 3.881 år

Opført: ca. 2570 f.Kr.

Da den egyptiske civilisation blomstrer, udvikler ingeniørerne hidtil usete byggeteknikker og overgår hinanden i pyramidebyggeri. Kulminationen er Kheops-pyramiden. Den overgår alt andet og forbliver verdens højeste bygning helt frem til middelalderen.

Mellem 20.000 og 100.000 egyptere byggede Kheops-­pyramiden af gigantiske stenblokke.

160 m: Lincolnkatedralen spirede

Opført: 1311

Da middelalder-håndværkerne erstatter træ med sten, skyder katedraler op overalt i Europa. Således også i Lincoln i England, hvor byens katedral bliver udstyret med et spir, der rager 160 m i vejret. Titlen som verdens højeste bygning holder til 1549, hvor spiret blæser ned.

Brande og jordskælv fik biskopperne til at genopbygge katedralen højere og højere.

169 m: Borgerkrig forsinkede Washingtonmonumentet

Opført: 1885

I 1848 beslutter politikerne at hædre USA's første præsident, George Washington, med den højeste obelisk i verden. Pengeproblemer forsinker projektet, og da borgerkrigen bryder ud i 1861, går byggeriet helt i stå efter blot 52 m. Efter krigen opfører hærens ingeniører de resterende 117 m.

Obelisken står få hundrede meter fra Det Hvide Hus.

Trangen til at bygge højere II

Eiffeltårnet blev rejst for at markere 100-året for den franske revolution.

324 m: Eiffel bygger Frankrigs vartegn

Opført: 1889

Ingeniøren Gustave Eiffel bliver udvalgt til at bygge et monument til verdensudstillingen i Paris. Eiffeltårnet står som porten til udstillingen, og de besøgende kan tage elevatoren op til skyerne.

381 m: Verdens mest berømte skyskraber

Opført: 1931

I 1920’erne gør stærke stålgitre det muligt at bygge i nye højder, og New Yorks ingeniører konkurrerer om at bygge højest. Skyskraberen på Wall Street 40 har rekorden i en måned, inden Chrysler Building tager titlen. Men på blot to år rejser 3.400 arbejdere Empire State Building højere end nogen anden, og i 1933 bliver den uddødeliggjort i filmen “King Kong”.

Empire State Building overgik Chrysler Building og 40 Wall Street.

553 m: Tv-antenne skulle nå over hustagene

Opført: 1975

Den canadiske by Toronto har vokseværk, og for at alle kan se tv, kræver det en antenne på mindst 300 m, som når over hustagene. 1.500 arbejdere hælder cement omkring hærdet stål og stålkabler og bygger det tynde tårn med den berømte “SkyPod”-platform.

CN-tårnets “SkyPod” ligger i 351 meters højde. Dertil kommer en 202 m høj antenne.

828 m: Mellemøsten tager rekorden tilbage

Opført: 2010

Oliestaten Dubai påbegynder i 2004 en gigantisk skyskraber. Pga. pengemangel må nabostaten Abu Dhabi hjælpe økonomisk, og som tak døbes bygningen Burj Khalifa efter Abu Dhabis emir. Dermed ligger verdens højeste bygning for første gang siden Kheops-pyramiden atter i Mellemøsten.

Burj Khalifa blev udstyret med finner for at modvirke vindens rasen i højderne.