Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem byggede ørkenbyen Petra?

Byen lå lige på en indbringende handelsrute og gjorde grundlæggerne rige. Men så kom romerne til området.

Shutterstock

Oldtidsbyen Petra i det sydlige Jordan blev bygget af det arabiske folk nabatæerne. De havde i århundreder levet som nomadiske beduiner på Den Arabiske Halvø, men omkring 200 f.Kr. gjorde de op med deres nomadekultur og slog sig i stedet ned og etablerede et kongerige.

I området, som forbinder Mellemøsten med Nordafrika, skabte nabatæerne en blomstrende handelsnation, der blev bundet sammen af et stort netværk af meget lukrative handelsruter.

Flyv med drone hen over Petra:

Centrum for den livlige handel var hovedbyen Petra, der blev anlagt omkring 100 f.Kr. og i sin storhedstid havde op til 40.000 indbyggere.

Adgangen til byen foregik via en meget smal, ca. 2 km lang slugt, der førte til bl.a. store kongegrave hugget ud af stejle sandstensklipper.

“Petra” betyder klippe på græsk, og udhugget i netop klipperne toner byens vartegn frem: Monumentet “Ad-Deir”, der sandsynligvis var et mausoleum for en af byens konger.

© Shutterstock

Petra mistede sin betydning, da romerne erobrede nabatæerkongens rige i år 106 e.Kr. I de efterfølgende århundreder blev byen ødelagt af jordskælv og gled ud i glemslen indtil 1812, hvor Petra blev genopdaget af den schweiziske orientalist og eventyrer Johann L. Burckhardt.

Siden 1985 har Petra været på UNESCO’s Verdensarvsliste, og i 2007 blev de spektakulære ruiner udpeget som et af Verdens Syv Nye Underværker.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul