Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
Bølgeformede mure i Egypten

Hvorfor byggede folk bølgeformede mure?

I 400 år har englænderne bygget bølgeformede mure om deres haver. Men englænderne var langtfra de første, som fik den geniale idé – den stammer fra sydligere himmelstrøg.

Flere steder i det østlige England kan turister se bølgeformede mure – såkaldte slangemure – bugte sig gennem landskabet. De særprægede mure har fået deres bølgende form, fordi denne konstruktion gør murene mere stabile, idet de kan modstå et større pres fra siderne end lige mure af samme tykkelse.

På den måde kan briterne bygge solide mure af langt færre mursten end resten af verden.

Slangemure bliver især brugt omkring frugthaver, hvor den bølgeformede mur giver ly til vind- og kuldefølsomme afgrøder – heriblandt vindruer og figner. Af samme grund strækker slangemure sig typisk fra øst til vest. På den måde vender den ene side mod syd, hvor den kan absorbere og dernæst afgive mest mulig varme fra solens stråler.

Bølgeformede mure i Egypten

Allerede oldtidens egyptere vidste, at bølgende mure kræver færre sten for at være stabile, end lige mure gør.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix

Egypterne byggede også slangemure

De engelske slangemure blev efter alt at dømme bygget i 1600-tallet af hollandske ingeniører, som var hentet til England for at hjælpe med at dræne marskområderne i de østlige dele af landet.

Men idéen om bugtende mure er hverken engelsk eller hollandsk. Nylige arkæologiske fund viser, at oldtidens egyptere byggede slangemure for omtrent 3.350 år siden.

I april 2021 kunne en gruppe egyptiske arkæologer offentliggøre, at de havde udgravet en enorm ruinby nær byen Luxor, som er dateret til ca. 1350 f.Kr. Flere af de mure, som krydser igennem byen, minder i overraskende grad om de konstruktioner, som blev opført i England ca. 3.000 år senere.