Borgund kirke er den af Norges 28 stavkirker, som har ændret sig mindst siden 1100-tallet. Et fundament af sten forhindrer fugt fra jorden i at trænge op i det gamle træværk.

Hvorfor har Norge stavkirker?

Var nordmændene de eneste, som byggede stavkirker?

Kirker af træ fandtes i den tidlige middel­alder over hele Nordeuropa. Ligesom de norske var væggene beklædte med lodrette planker, også kaldet “stave”. Efterhånden måtte de dog vige pladsen for nye bygninger opført i sten – i Danmark fandt udskiftningen sted allerede i 1100-tallet.

Norge derimod var et fattigt land, og her var ikke råd til dyre stenbyggerier. Til gengæld opnåede de norske håndværkere stor ekspertise i at lave storslåede kirker af træ. Norge menes at have haft mindst 1.000 stavkirker. I dag står 28 af dem endnu.

Selv om de imponerende bygninger er gamle og ofte bærer hedenske symboler, så var de ikke Norges første kirker. Af nutidens stavkirker blev den ældste opført omkring 1130 som afløser for en endnu ældre bygning, hvis hjørnestolper var gået i forrådnelse.

De norske stavkirker har undgået samme skæbne, fordi de er bygget oven på et fundament af såkaldte “syldsten”. Metoden holdt træværket fri af den fugtige jord, og på den måde har de enestående stavkirker over­levet helt til i dag.

Måske er du interesseret i...

Læs også