Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor kollapsede Tacoma Narrows-broen?

Hvad fik Tacoma Narrows-broen til at "danse"?

Tacoma Narrows-broen i USA var verdens tredjelængste hængebro, da den åbnede i juli 1940.

Den titel bar den dog kun i fire måneder, for den 7. november kollapsede broen under omstændigheder, der var som taget ud af en tegneserie.

Den dag blæste en hård kuling med ca. 65 km/t., og fordi broen ikke var bygget aerodynamisk korrekt og "fangede" vinden, gik den i svingninger.

Samtidig fik vindens konstante hastighed broen til at gå i resonans, så svingningerne blev voldsommere og voldsommere. Vejbanen blev derfor vredet i tilsyneladende umulige vinkler.

Fotograf var fanget på broen

Fotografen Leonard Coatsworth dækkede begivenheden for Tacoma News Tribune og blev fanget på broen:

"Rundt om mig kunne jeg høre betonen give efter. Jeg forsøgte at få fat på min hund Tubby, men blev kastet til jorden. Selve bilen begyndte at glide fra side til side", fortalte han senere.

"På hænder og fødder kravlede jeg mere end 450 m til tårnene. Jeg gispede efter vejret: Mine knæ var hudløse og blodige, mine hænder forslåede og ophovne af at holde fast i kantstenen. Til sidst tog jeg chancen, rejste mig op og løb i sikkerhed".

Bro-kollapset krævede et dødsoffer

Leonard Coatsworth nåede akkurat at komme væk fra broen, inden den styrtede sammen. Hans hund overlevede ikke og var det eneste dødsoffer i ulykken.

Først 10 år senere, i 1950, rejste ingeniørerne en ny bro. Denne gang tog de dog deres forholdsregler og gjorde konstruktionen mere stiv. Ligesom de sørgede for at lave "huller" i broen, så vinden kunne blæse igennem.

Selvom den nye bro fra 1950 stadig står, er skræk-scenariet om den "dansende" bro gået over i historien og eksemplet bruges flittigt i fysikkens lærebøger.

Se Tacoma Narrows-broen kollapse i denne video:

Læs også:

Tower Bridge
Bygningsværker

Tower Bridge reddede London

9 minutter
Bygningsværker

Byggede goterne gotisk?

2 minutter
Bygningsværker

Blodigt mord gav Canterbury sin smukke katedral

21 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul