Hvorfor kollapsede Tacoma Narrows-broen?

Hvad fik Tacoma Narrows-broen til at "danse"?

Tacoma Narrows-broen i USA var verdens tredjelængste hængebro, da den åbnede i juli 1940.

Den titel bar den dog kun i fire måneder, for den 7. november kollapsede broen under omstændigheder, der var som taget ud af en tegneserie.

Den dag blæste en hård kuling med ca. 65 km/t., og fordi broen ikke var bygget aerodynamisk korrekt og "fangede" vinden, gik den i svingninger.

Samtidig fik vindens konstante hastighed broen til at gå i resonans, så svingningerne blev voldsommere og voldsommere. Vejbanen blev derfor vredet i tilsyneladende umulige vinkler.

Fotograf var fanget på broen

Fotografen Leonard Coatsworth dækkede begivenheden for Tacoma News Tribune og blev fanget på broen:

"Rundt om mig kunne jeg høre betonen give efter. Jeg forsøgte at få fat på min hund Tubby, men blev kastet til jorden. Selve bilen begyndte at glide fra side til side", fortalte han senere.

"På hænder og fødder kravlede jeg mere end 450 m til tårnene. Jeg gispede efter vejret: Mine knæ var hudløse og blodige, mine hænder forslåede og ophovne af at holde fast i kantstenen. Til sidst tog jeg chancen, rejste mig op og løb i sikkerhed".

Bro-kollapset krævede et dødsoffer

Leonard Coatsworth nåede akkurat at komme væk fra broen, inden den styrtede sammen. Hans hund overlevede ikke og var det eneste dødsoffer i ulykken.

Først 10 år senere, i 1950, rejste ingeniørerne en ny bro. Denne gang tog de dog deres forholdsregler og gjorde konstruktionen mere stiv. Ligesom de sørgede for at lave "huller" i broen, så vinden kunne blæse igennem.

Selvom den nye bro fra 1950 stadig står, er skræk-scenariet om den "dansende" bro gået over i historien og eksemplet bruges flittigt i fysikkens lærebøger.

Se Tacoma Narrows-broen kollapse i denne video:

Video