Hvornår begyndte man at bygge skyskrabere?

Hvor gamle er de ældste skyskrabere i verden?

To af middelalderens italienske tårnhuse knejser stadig højt over Bologna.

De fleste forbinder ordet skyskraber med amerikanske storbyer. Men italienerne begyndte at bygge i højden allerede i 1100-tallet.

Dengang var Nord- og Midtitalien opdelt i et stort antal selvstændige bystater, styret af adelige familier. Slægternes interne kamp om magten i de enkelte byer var hård og blodig. Derfor fik deres huse fæstningsmure til beskyttelse mod angreb fra naboerne, og over bygningerne rejste de høje tårne, som gav frit udsyn over gaderne og markerede familiens magt og styrke.

I byen San Gimignano står 14 af de oprindelige 72 tårne endnu i dag. Bologna menes at have haft mellem hele 80 og 100 tårnhuse i middel­alderen. Nogle er siden styrtet sammen, og andre revet ned, men 21 tårne har overlevet. Blandt dem Bolognas vartegn, nabotårnene Torre degli Asinelli og Torre Garisenda, som står skulder ved skulder i byens centrum.

Den første moderne skyskraber var The Home Insurance Building i Chicago, USA. Den blev opført i 1884-85 og var med sine blot 10 etager ikke den højeste bygning i byen. Til gengæld havde arkitekten William Le Baron Jenny konstrueret den omkring en kerne af ståldragere. Dermed fastlagde han den teknik, som blev brugt, da storbyer over hele USA blev fyldt op med med skyskrabere.