Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvornår blev Det Hvide Hus bygget?

Den amerikanske præsidents bopæl har eksisteret i flere udgaver. Det nuværende hus har stået i godt 200 år.

Matt Wade Photography / Wikimedia Commons

Byggeriet af Det Hvide Hus blev indledt i 1792 og afsluttet i 1800, hvor husets første beboer, præsident John Adams, flyttede ind.

Få år forinden var Washington, D.C., blevet udpeget som den nye amerikanske nations hovedstad, og i planerne for den nye by indgik også et “præsidentpalads”, hvor USA’s øverste leder kunne arbejde og bo sammen med sin familie.

Det nye præsidentpalæ fik dog ikke lov til at stå længe. Allerede i 1814 brændte britiske soldater Det Hvide Hus ned under Den Amerikansk-engelske Krig. Tilbage stod en rygende ruin, som bygningens oprindelige arkitekt, irske James Hoban, fik lov til at genbygge i de efterfølgende tre år.

De letgenkendelige, runde søjlegange blev tilbygget i 1824 og 1829.

© Library of Congress

Det Hvide Hus

  • Areal: 5.100 m²
  • Værelser: 132
  • Etager: 6
  • Antal ansatte: Ca. 4.000
  • Arkitektonisk stil: Nyklassicisme

I løbet af 1820’erne fik palæet også tilføjet de to søjlehaller på nord- og sydsiden, som har givet Det Hvide Hus sit karakteristiske særtræk.

Sidst i 1800-tallet slog flere politikere til lyd for, at USA’s præsident fortjente en større bolig, og at Det Hvide Hus skulle forlades til fordel for et nyt palæ.

Planerne blev dog ikke realiseret, og i stedet gennemgik huset en stor renovering i 1902, hvor det ovale kontor blev bygget.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul