Matt Wade Photography / Wikimedia Commons

Hvornår blev Det Hvide Hus bygget?

Den amerikanske præsidents bopæl har eksisteret i flere udgaver. Det nuværende hus har stået i godt 200 år.

Byggeriet af Det Hvide Hus blev indledt i 1792 og afsluttet i 1800, hvor husets første beboer, præsident John Adams, flyttede ind.

Få år forinden var Washington, D.C., blevet udpeget som den nye amerikanske nations hovedstad, og i planerne for den nye by indgik også et “præsidentpalads”, hvor USA’s øverste leder kunne arbejde og bo sammen med sin familie.

Det nye præsidentpalæ fik dog ikke lov til at stå længe. Allerede i 1814 brændte britiske soldater Det Hvide Hus ned under Den Amerikansk-engelske Krig. Tilbage stod en rygende ruin, som bygningens oprindelige arkitekt, irske James Hoban, fik lov til at genbygge i de efterfølgende tre år.

De letgenkendelige, runde søjlegange blev tilbygget i 1824 og 1829.

© Library of Congress

Det Hvide Hus

  • Areal: 5.100 m²
  • Værelser: 132
  • Etager: 6
  • Antal ansatte: Ca. 4.000
  • Arkitektonisk stil: Nyklassicisme

I løbet af 1820’erne fik palæet også tilføjet de to søjlehaller på nord- og sydsiden, som har givet Det Hvide Hus sit karakteristiske særtræk.

Sidst i 1800-tallet slog flere politikere til lyd for, at USA’s præsident fortjente en større bolig, og at Det Hvide Hus skulle forlades til fordel for et nyt palæ.

Planerne blev dog ikke realiseret, og i stedet gennemgik huset en stor renovering i 1902, hvor det ovale kontor blev bygget.