Klokke-pause: Big Ben stopper med at ringe i fire år

Londons mest berømte klokketårn skal restaureres. Og det betyder en pause i klokkespillet frem til 2021 – den længste pause i tårnets 158 år lange historie.

De næste fire år vil Big Bens klokker holde pause fra at ringe hver eneste time.

© Shutterstock

Elizabeth Tower – som Big Ben officielt hedder – skal have renset og smurt alle tandhjul i en ca. 235 mio. kroner dyr renovering.

Renoveringen er planlagt til at vare fire år, og i den tid vil urets klokker ikke ringe hver time, som det plejer. Det er den længste ringe-pause i tårnets 158 år lange historie.

Klokke-pausen er besluttet af hensyn til arbejderne, der skal skille alle urets tandhjul fra hinanden og reparere urenes glas. For klokkerne slår med en styrke på 120 decibel, hvilket svarer til at stå lige ved siden af en hylende politisirene.

Vil stadig ringe nytåret ind

Det er Underhuset – der sammen med Overhuset udgør det britiske parlament – der har besluttet, at arbejderne ikke vil kunne arbejde sikkert, hvis den 13 tons tunge hovedklokke bimler og bamler ved siden af dem.

Men klokken vil dog stadig ringe ved helt særlige lejligheder som fx nytårsaften og til Remembrance Sunday.

Tårnet fik nyt navn

Lige siden slutningen af 1200-tallet har der stået et klokketårn på det sted, hvor Elizabeth Tower står i dag. I 1600 blev det revet ned, men da Westminister-paladset skulle genopbygges efter en brand i 1834, besluttede parlamentet at genopbygge det med et klokketårn.

Frem til 2012 hed tårnet meget enkelt Clock Tower, men i forbindelse med dronning Elizabeths diamantjubilæum i 2012 skiftede det navn til Elizabeth Tower.

I daglige tale omtales hele tårnet som Big Ben, men i virkeligheden er Big Ben navnet på den store klokke inde i tårnet.