De nøgne dansere vakte forargelse ved afsløringen i 1869. Under 1. verdenskrig blev figurerne beskyttet af sandsække.

Nøgne dansere på facaden af Paris' opera

Pariserne fik det første glimt af deres nye opera, da facaden blev afsløret ved Verdensudstillingen i 1867. Byen sydede af forargelse over det ødsle forbrug af guld og marmor, og især en figurgruppe med nøgne, hedenske dansere fik sindene i kog.

Ødsel opera i Paris vakte vrede

Kejser Napoleon 3. ønskede sig en pragtopera, og arkitekt Charles Garnier opfyldte ønsket. Ved afsløringen af operaens facade under Verdensudstillingen i 1867 sydede Paris af forargelse over den ødsle forgyldning og mængden af marmor. Ødselheden var dog ikke så stor, som det så ud til. Operaens skelet af tykke jerndragere gjorde det muligt at bygge højt og luftigt og samtidig spare på de kostbare materialer. Men for de rasende pariserne var fidusen skjult.

"Er vor opera et bordel?"

Størst ballade gav dog figurgruppen "Dansen", skabt af billedhuggeren Carpeaux. Statuens ni nøgne og hedenske dansere satte Paris på den anden ende. I sin bog Le Nouvel Operá skrev Garnier senere:

"Smørrede gamle mænd standsede selvtilfredse foran figurerne, mens unge mænd smilede eller fortalte vittigheder, når de passerede. Mødre skyndte sig væk med deres sønner, og hyklere sænkede deres øjne foran dette orgie af materielle former."

Garnier modtog bunker af smædebreve. Et af dem spurgte: "Er La Académie de Musique (operaens officielle navn) et bordel?"

Læs mere om den udskældte opera


Læs hele artiklen i Historie nr. 7/2014 om Napoleon 3.’s omdiskuterede opera i Paris

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også