SiefkinDR

Nu begynder genopbygningen af Notre-Dame

Paris’ verdensberømte katedral vil om fem år og næsten lige så mange milliarder kroner være klar til at tage imod besøgende. Sådan lyder udmeldingen fra franske eksperter.

Franskmændene var i chok, da flammer og sort røg den 15. april 2019 omsluttede Notre-Dame-katedralen i Paris. Årsagen til branden er stadig ukendt, men den opstod oppe under taget, hvor håndværkere var i gang med renoveringsarbejde.

Flammerne omsluttede hurtigt middelalderkatedralens 91 m høje spir, som styrtede sammen. Efter godt tre timers kamp lykkedes det omsider de over 400 tililende brandfolk at få katastrofen under kontrol.

En arbejdsgruppe nedsat af den franske regering meddeler nu, at genopbygningen af det gotiske mesterværk omsider kan begynde.

Bly dalede ned over Paris

I mere end to år har specialister arbejdet med at fjerne de forkullede rester af taget. Dernæst sikrede de, at bygningen ikke led yderligere overlast, ved at afstive mure og overdække katedralen.

En større miljøindsats var også nødvendig, for godt 450 tons bly fra taget og spiret smeltede under branden. Temperaturerne var så høje, at meget af blyet fordampede. Derpå dalede det ned som støv over Île de la Cité – øen, hvor katedralen har tronet siden 1345.

Store dele af katedralens udsmykning er blevet renset på stedet – inklusive Frankrigs største orgel med 8.000 piber. Andre klenodier er kørt i depot og afventer genåbningen af Notre-Dame. Efter planen skal det ske den 16. april 2024 – fem år og én dag efter at branden brød ud.