Nyhed: Unik mosaik fundet i makedonsk grav

Arkæologer har afdækket en mageløs gulvmosaik i det makedonske gravanlæg, som ifølge eksperter kan indeholde de jordiske rester af en af Alexander den Stores nærmeste.

14. oktober 2014 af Niels-Peter Granzow Busch

Under den fortsatte udgravning af det måske mest fascinerende gravkompleks fundet i nyere tid i Grækenland, har græske arkæologer afdækket en stor gulvmosaik.

Den meget detaljerede mosaik dækker hele gulvet i gravens andet kammer og forestiller guden Hermes, der leder en hestevogn med en skægget passager om bord.

Mosaik viser måske gravens ejer

Hermes var ifølge græsk mytologi gudernes budbringer og havde også til opgave at føre de døde til underverdenen. Om det så betyder, at den skæggede passager skal forestille gravens afdøde ejer, er indtil videre uvist.

Mosaikken er 4,5 X 3 meter og sammenstykket af flere tusind små farvede sten. Ifølge eksperter viser den yderst detaljerede mosaik, at gravens ejer må have tilhørt eliten. Det græske kulturministerium har desuden udtalt i en pressemeddelelse, at gulvmosaikken stammer fra et sted mellem 325 f.Kr. og 300 f.Kr.

Dateringen passer med teorien om, at graven tilhører et medlem af makedonerkongen Alexander den Stores absolutte inderkreds.

Graven er fra Alexander den Stores tid

Alexander den Store døde i Babylon 323 f.Kr. og blev senere begravet i Alexandria i Egypten. Eksperter har derfor den teori, at graven, der ligger i byen Amfipolis i Nordgrækenland, kan tilhøre Alexanders hustru eller en af hans generaler.

Læs mere om fundet af den gådefulde grav her

Mosaikken er omkring 4,5 X 3 meter og viser den græske gud Hermes, der leder en hestevogn med en skægget passager til underverdenen. Den skæggede passager er endnu ikke blevet identificeret, men kunne måske være en fremstilling af gravens ejer.

Måske er du interesseret i...

Læs også