Sådan blev Den Kinesiske Mur bygget

Ming-dynastiets mur var en massiv stenmur forsynet med utallige vagttårne. Byggeriet beskæftigede titusindvis af arbejdere.

Ming-dynastiets mur var en massiv stenmur forsynet med utallige vagttårne. Byggeriet beskæftigede titusindvis af arbejdere.

Polfoto/Corbis

Da Ming-kejseren ville have en ny mur opført, var andre kinesiske ledere skeptiske. De to tidligere mure havde nær ruineret riget, men denne gang havde arbejderne bedre uddannelse, værktøj og materialer end de tvangsarbejdere, der havde opført de to ældre kinesiske kæmpemure.

Læs mere om historien bag Den Kinesiske Mur

Trillebøre skabte nye muligheder

De fleste bygningsarbejdere var specialiserede håndværkere, der fik løn for deres indsats. Og mens de gamle mure var opført alene med håndkraft, havde Ming-kejserens arbejdere hjælp fra ny teknologi. Trillebøre, kærrer, stilladser og slisker gjorde det muligt at arbejde med jord, mursten og tonstunge, udhuggede stenblokke.

Ler, sten og brolæggerjomfruer

Fremgangsmåde og materialer varierede en smule fra byggeplads til byggeplads, men som regel opførte arbejderne først to parallelle mure. Byggematerialet var mursten af ler – brændt i ovne ved siden af muren – og store stenblokke udhugget i nærliggende stenbrud og transporteret til byggepladsen på kærre.

Rummet mellem murene blev fyldt op med jord og småsten og presset hårdt sammen ved hjæp af en slags brolæggerjomfruer.

Klik på tegningen og se, hvordan de forskellige dele af Den Kinesiske Mur blev bygget