Mount Rushmore

Sådan blev Mount Rushmore til i 5 trin

Det slidsomme arbejde med at udhugge fire enorme præsidenthoveder i hård granit og skabelsen af Mount Rushmore krævede både et omfattende forarbejde, en gigantisk gipsmodel og masser af dynamit.

Det slidsomme arbejde med at udhugge fire enorme præsidenthoveder i hård granit og skabelsen af Mount Rushmore krævede både et omfattende forarbejde, en gigantisk gipsmodel og masser af dynamit.

Bridgeman

1. Find den rigtige placering

Første trin var at finde det rette bjerg til monumentet. Oprindeligt ville Borglum udhugge sin skulptur på en nærliggende granitformation, men klippen her var af dårlig kvalitet. Valget faldt i stedet på Mount Rushmore.

2. Lav en gipsmodel

Før udhugningen lavede Borglum en gipsmodel, hvis ansigter var baseret på bl.a. masker og malerier.

Af og til blev mindre modeller hejst ud på bjergets side, så arbejderne bedre kunne se dem. For at forstå ansigternes kontur beordrede Borglum arbejderne til at føle på modellerne med lukkede øjne.

3. Overfør modellen til Mount Rushmore

Modellerne var lavet i forholdet 1:12, så 1 cm på modellen svarede til 12 cm på bjerget. For at overføre modellen til bjerget gjorde Borglum følgende:

  • 1. Et metalskaft placeres på modellen. Ved skaftets rod anbringes en vinkelmåler og en lineal, som kan svinge rundt og derved måle vinklen fra den centrale akse.
  • 2. Et blylod hænger fra linealen. Det kan glide både frem og tilbage og op og ned, så det kan måle afstande.
  • 3. Tallene kan herefter ganges med 12 og overføres til skulpturerne på Mount Rushmore via en lignende mekanisme, som stod på toppen af bjerget.

4. Brug dynamit til at forme ansigterne

Store klippestykker blev fjernet med dynamit. Når bjerget havde fået form som et æg, brugte arbejderne mindre sprængladninger til at forme ansigtet i grove træk. Under hele processen sørgede Borglum for at betragte ansigterne fra alle vinkler, så de kom til at fremstå så naturtro som muligt.

5. Puds ansigterne af

Når hovederne havde taget form, blev de overskydende klippestykker fjernet med bor, lufthammer og andet værktøj. Især øjnene kælede Borglum for.

Modsat andre statuer havde Borglums værker ikke blot tomme huler. For at give øjnene liv udhuggede skulptøren tapper i den del af klippen, der udgjorde pupillerne. Set på afstand så det ud, som om øjnene strålede og var levende.

Læs hele historien om hvordan Mount Rushmore blev skabt og skulptørens mange prøvelser undervejs i byggeriet.