Stykke af Stonehenge endelig leveret tilbage

En 90-årig borearbejder har i 61 år haft et stykke af Stonehenge, som stort set alle havde glemt eksisterede. Forskerne mener, det kan bruges til at bestemme de mystiske stens oprindelse.

Den 90-årige Roger Phillips var for svag til at rejse til England, så stykket blev afleveret af hans to sønner.

En stump sten fra Stonehenge er blevet leveret tilbage til bronzealder-monumentet i England. Stumpen blev fjernet af en bore­arbejder for 61 år siden.

Kampesten fik støttestolper

Tilbage i 1958 skulle arkæologerne genrejse tre af monumentets stenblokke, der var væltet. Men inden arbejdet gik i gang, måtte arkæologerne sikre sig, at de to lodrette blokke kunne holde til at bære den tonstunge overligger, der skulle ligge på dem.

Revner i stenblokkene tydede på, at de var ved at forvitre. For at støtte blokkene borede firmaet Van Moppes derfor tre 106 cm lange og 2,5 cm brede stykker ud af stenen, så stålrør kunne holde konstruktionen. Ingen bekymrede sig om, hvad der siden skete med de tre stumper af Stonehenge – de blev betragtet som spildmateriale.

Borearbejder tog stump med hjem

Nu viser det sig, at en ansat fra Van Moppes, borearbejderen Roger Phillips, tog en af stumperne med sig hjem og havde den stående i årevis. Han beholdt stumpen, selv efter han flyttede til USA i 1976.

“Det sidste, vi forventede, var at få en opringning fra en mand i USA, der havde et stykke af Stonehenge”, fortæller monumentets kurator Heather Sebire.

At bore så dybt i det 4.500 år gamle monument er umulig at få tilladelse til i dag, så kemiske analyser af den genfundne stump kan give forskerne indsigt i ­stenens herkomst og dermed Stonehenges oprindelse.