Tempel-tunnel førte til 50.000 gravgaver

En tunnel under et tempel i ruinbyen Teotihuacán vil snart afsløre et skelsættende fund, vurderer arkæologer.

Lasermålinger viser, at flere kamre skjuler sig for enden af tunnelen. Arkæologerne håber, at kamrene er uberørte kongegrave. Udgravningen kan gå i gang, når forskerne har gravet sig igennem tunnelen om ca. et år.

Gravkammer for enden af tunnelen

Arkæologerne i pyramide-komplekset Teotihuacán – ca. 50 km nordøst for Mexico City – smiler bredt i disse dage. Holdet under ledelse af arkæolog Sergio Gómez Chávez har nemlig gjort en opdagelse, der kan vise sig at være en af de største i Mexicos historie.

Forskerne fandt i 2003 en 120 m lang tunnel under Quetzalcoatl-templet i Teotihuacán, og efter flere års udgravning er de nu nået frem til et stort kammer næsten for enden af tunnelen. Her har arkæologerne fundet op mod 50.000 genstande – bl.a. smykker, stenfigurer og spydspidser. Genstandene blev begravet omkring år 200 e.Kr., hvorefter tunnelen blev lukket igen.

Flere unikke fund i sigte

Ifølge arkæologerne tyder omfanget og placeringen af de unikke fund på, at flere royale grave skjuler sig bag det nyfundne kammer.

"Hvis vi ser på omfanget af offergaver, har jeg svært ved at forestille mig, at gravkamrene kan være andre steder end her", siger udgravningsleder Sergio Gómez Chávez.

Chávez' hold har indtil videre gravet en meter ind i kamrene. Arbejdet med at udgrave de tre kamre vil vare mindst et år, vurderer forskerne.

Blandt de tusindvis af gravgaver er bl.a. små statuer hugget ud i sten.

120 m lang tunnel blev opdaget ved et tilfælde

Efter et kraftigt regnskyl opdagede forskerne i 2003 en lang tunnel under Quetzalcoatl-templet. Nu tyder alt på, at tunnelen fører til flere royale gravkamre fra omkring 200 e.Kr.

Hvorfor er dette fund så vigtigt?

Arkæologer har aldrig tidligere fundet rester af Teotihuacáns herskere.

Hvis forskerne finder royale grave for enden af tunnelen, kan de opnå ny viden om bl.a. de gamle indianeres ritualer og trosverden.

Video: Se gravfundene i Teotihuacáns tempel-tunnel

Lasermålinger viser, at flere kamre skjuler sig for enden af tunnelen. Arkæologerne håber, at kamrene er uberørte kongegrave. Udgravningen kan gå i gang, når forskerne har gravet sig igennem tunnelen om ca. et år.