Vikingernes katedraler gemmer på vild byggeteknik
Norges stavkirker står som vidnesbyrd om en tid, hvor den spæde kristendom levede side om side med vikingernes sæder og skikke. De er vikingernes arv skåret i træ og repræsenterer helt unikke byggetekniske hemmeligheder.

Kirken fra Vang er den eneste originale stavkirke, som i dag står uden for Skandinavien.
Bønderne fra landsbyen Torpo i det fattige Hallingdal slår korsets tegn for sig. Længe har de ventet; nu er deres bønner blevet hørt. I året 1160 står dalens nye kirke færdig, og den er i sandhed en lovprisning af Gud.
Bygningen, der måler 15 m, er egnens højeste bygning – tårnets spir strækker sig opad, som vil det række ind i himmerige. Kirken er et pragtværk, bygget helt i træ.
Indenfor er der bælgmørkt, for glas er alt for kostbart til en almuekirke i det fattige Norge. For at beskytte kirke og menighed har den norske trækirke heller ingen åbne vinduesfag, men blot små glughuller gemt under tagskægget, så sne ikke kan fyge ind.
Da sognebørnenes øjne har vænnet sig til mørket, beundrer de det aflange kirkerum omkranset af tykke træstolper. Gulvet består af svære falsede planker, hvis udskårne profiler griber ind i hinanden, så træet ligger låst sammen.
Læner sognebørnene deres hoveder bagover, ser de op i tagkonstruktionen – et svimlende kig på over 10 m. På kryds og tværs ligger bjælkerne i rette vinkler, som giver bygningen optimal styrke.
Konstruktionen umuliggør, at kirken selv under den heftigste storm braser sammen. Og det stejle tag sikrer, at vinterens snemængder glider af og ikke trykker taget sammen.
Menigheden stimler sammen i det godt 60 m2 store kirkerum, hvor hvisken og snak forstummer, da præsten tænder alterets kandelabre. Et sus går gennem rummet. De gyldne flammer omdanner det høje kirkerum til et lyshav. Kirkegængerne føler sig badet i et himmelsk skær, som var de i paradis.
Også kirkens kor, som ligger bag ved alteret, oplyses af flammerne. I deres gyldne skær ses tydeligt en planke bagerst i koret, hvor lange, smukke runer er skåret ind i træet. Den del af menigheden, som kan læse, ved nu, hvem de skylder tak for deres nye gudshus. “Torolf gjorde denne kirke”, står der med tydelige runer.