Derfor frygtede alle pansertoget
Hurtige, præcise og dødbringende. Forstå, hvorfor de armerede krigstog i hundrede år var et frygtet supervåben, som spredte skræk på slagmarken.

Mens kampene på vestfronten foregik i skyttegrave, blev de pansrede tog ofte brugt østpå.
“I de seneste kampe har de pansrede tog været den hårdeste og mest forfærdelige modstander. De er velbyggede, bevæger sig hurtigt og beslutsomt, har masser af ildkraft og er det vigtigste element i vores fjendes angreb. Vores infanteri er magtesløs over for fjendens tog”.
Sådan skrev en desperat polsk soldat om bolsjevikkernes frygtede pansertog under den russiske borgerkrig (1918-20).
Zaren var blevet styrtet året forinden, og nu lå zar-tro soldater fra hele Østeuropa i bitter kamp med bolsjevikkerne i byen Tsaritsyn – senere Stalin-grad og Volgograd.
Selv om kampene bølgede frem og tilbage, og intet var afgjort, frygtede byens forsvarere mere end noget andet kommunisternes nye supervåben: pansertogene, som truede med at lægge byen øde. Og bolsjevikkerne selv var også klar over værdien af deres armerede tog:
“Pansrede tog kæmper bravt og frygtløst. Hvis vi nogen sinde vinder dette slag, bliver det takket være de pansrede tog”, skrev en general fra Den Røde Hær i 1919.
Her får du forklaringen på, at pansertoget i perioden mellem 1848 og 2. verdenskrig var en frygtet modstander på alverdens slagmarker.