Bob Marshall/Caithness Broch Project

Forskere vil løse højlands-fæstningernes mysterium

Hvorfor byggede skotterne over 700 sten-tårne uden vinduer? Et usædvanligt byggeprojekt skal løse den 2.000 år gamle gåde.

I Skotland kaldes de runde tårne broch, og arkæologer har fundet mere end 700 af dem – de fleste sunket sammen og plyndret for sten. Over 500 af dem ligger langs kysten, men ikke dem alle.

Disse runde stenkonstruktioner har i over hundrede år været et mysterium, og forskere er fortsat uenige om deres funktion. Nogle mener, at de er fæstninger, andre hævder, at tårnene gjorde det muligt for en central magthaver at undertrykke skotterne. En tredje forklaring lyder, at en broch var den lokale høvdings hjem.

Nu vil et hold arkæologer og ingeniører opføre den første broch-fæstning i godt 2.000 år. Byggeriet skal hjælpe forskerne på sporet af fæstningernes funktion.

VIDEO: KIG INDENFOR I EN SKOTSK BROCH

Video

13 meter høje kæmper

For neden var tårnmuren fem meter tyk, mens den i toppen – 13 meter oppe – var betydelig tyndere. Tårnene havde ingen vinduer, men flere af dem har haft en ydre ringmur. Ud over nogle få fællestræk er Skotlands broch’er meget forskellige i deres opbygning.

Et stort korps af eksperter og frivillige hjælpere har netop offentliggjort tegninger af Caithness Broch Project. Byggeriet skal ifølge planen begynde i 2023.

“Vi ønsker at gengive en bred vifte af kendetegn ved broch-byggerier fra hele Skotland, så vores design er ikke en nøjagtig kopi af nogen individuel broch-fæstning”, forklarer projektets direktør, Iain Maclean.

Han tilføjer:
“Dele af designet såsom taget og gulvenes konstruktion er baseret på kvalificerede gæt og spekulation, idet ingen eksempler på disse har overlevet”.