Rico Shen
Martin Cooper taler i mobiltelefon.

Hvem foretog det første mobil-opkald?

I 1973 indledte den amerikanske opfinder og ingeniør Martin Cooper en helt ny tidsalder, da han ringede til sin arbejdsplads fra sin nyeste opfindelse.

Det første opkald fra en transportabel telefon blev foretaget den 17. juni 1946, da det amerikanske telefonselskab Bell System demonstrerede sit nyeste tilbud til den travle forretningsmand. Opfindelsen bestod af et ca. 35 kg tungt skrummel af en telefon, som kunne installeres i bagagerummet på en bil.

Når brugeren ville foretage et opkald, løftede vedkommende røret og fik adgang til et omstillingsbord, der stillede opkaldet videre til den rette modtager. Tjenesten var kun tilgængelig i amerikanske storbyer og havde ca. 5.000 kunder i 1948. Systemet var i brug i USA helt frem til 1980’erne.

Video: Se en reklamefilm om den første mobile telefon

Video

Ingeniør brugte den første mobiltelefon

Det første opkald fra en mere nutidig, håndholdt mobiltelefon foregik først tre årtier senere – den 3. april 1973 – da Martin Cooper, en ingeniør i telekommunikations-virksomheden Motorola, ringede fra centrum af New York til firmaets hovedkvarter i New Jersey.

Opkaldet blev gennemført via en teknologisk landvinding, som Cooper selv havde været med til at udvikle: Motorola DynaTAC 8000X, der i 1984 blev historiens første kommercielle mobiltelefon. Da telefonen kom på markedet, havde den en pris, der svarer til ca. 65.000 nutidskroner.