Miami U. Libraries
Sekretær

Hvem opfandt skrivemaskinen?

I 1874 kommer Remington No. 1 på markedet. Den nye skrivemaskine revolutionerer ikke blot skriftlig kommunikation, men giver også kvinderne mulighed for at få foden inden for arbejdsmarkedet.

“Ingen moderne opfindelse har gjort så meget for at skåne forretningsmænd for overvældende skrive-slid, som Remington-skrivemaskinen. Tusinder af disse maskiner er i daglig brug over alt i landet.”

Sådan lød de fine ord i avisen Salt Lake Herald den 14. september 1884. Målet for den store ros var Remington No. 1 – historiens første praktisk anvendelige skrivemaskine.

Nyt tastatur var en stor succes

Remington No. 1 var blevet patenteret i 1868 af journalisten Christopher Sholes og kom på markedet i 1874.

Den første udgave af maskinen havde træge taster og arme, der konstant satte sig fast, men efter et par opdateringer var Remington No. 1 klar til at indtage verden og give almindelige mennesker mulighed for at skrive hurtigt og billigt uden en trykpresse.

Sholes udstyrede bl.a. sin maskine med sit nyopfundne QWERTY-tastatur, der adskilte de mest anvendte bogstaver og sikrede, at armene ikke satte sig fast.

Sekretær

For mange kvinder gav skrivemaskinen adgang til arbejdsmarkedet og et liv som sekretær.

© Miami U. Libraries

Kvinder var skabt til at skrive

Remingtons succes var kolossal, og omkring år 1900 var så godt som alle kontorer udstyret med en skrivemaskine – til stor glæde for især kvinderne.

Med opfindelsen af skrivemaskinen opstod nye jobmuligheder, og unge kvinder strømmede for første gang ind på kontorerne, hvor de arbejdede som maskinskrivere og sekretærer.

“Skrivemaskinen er særligt tilpasset feminine fingre, som virker til at være skabt til maskinskrivning. Den kræver intet hårdt arbejde og ikke flere evner end at spille klaver”, skrev en lærebog for maskinskrivere i 1888.

Kvinderne fik egen indkomst og dermed øget selvstændighed. Mange samlede sig i bevægelser, der arbejdede for kvinders valgret, som især fik vind i sejlene i slutningen af 1800-tallet.

Skrivemaskinens spøjse fætre

Remington No. 1 var let at bruge og blev i 1874 den første skrivemaskine, som fik kommerciel succes. Men både før og efter Remingtons succes udviklede fantasifulde opfindere forskellige skrivemaskiner, som skulle gøre livet lettere for skribenter.

Typograf
© Heinz Nixdorf MuseumsForum

Typografen

År: 1829
Opfinder: William Austin Burt (USA)

Typografen var en af de første skrivemaskiner og bestod af en trækasse med forskellige vægtstænger. Den fungerede ved, at brugeren med en arm valgte et bogstav på forsiden af kassen, som derefter blev presset ned på et stykke papir - ét bogstav ad gangen. Maskinen var beregnet til kontorarbejde, men fik ingen kommerciel succes, fordi den var så langsom.

Printmaskine
© National Archives

Printmaskinen

År: 1856
Opfinder: John Cooper (USA)

Printmaskinen fungerede lidt som en gammeldags telefon med drejeskive: Med et håndtag valgte brugeren et bogstav på den runde skive, som derefter blev stemplet ned på et stykke papir. På grund af sit runde design skrev maskinen ikke på papirark, men stemplede bogstaverne ned på en lang papirstrimmel, som ikke var særlig praktisk.

Skrivekugle
© Peter Mitterhofer

Skrivekuglen

År: 1870
Opfinder: Rasmus Malling Hansen (Danmark)

Skrivekuglen var udviklet til kontorbrug og blev lavet i 50 eksemplarer. Maskinen var inpireret af de døves håndalfabet og var overraskende hurtig at skrive på. Skrivekuglen vandt endda flere internationale priser, men blev i sidste ende udkonkurreret af Remington-skrivemaskinen, der kom på markedet få år senere.