U.S. Naval Historical Center Online Library Photograph
Møl

Hvorfor hedder en computerfejl en “bug”?

I 1947 arbejder et hold forskere på Harvard University på at udvikle en computer, men maskinen holder pludselig op med at virke. Da de åbner computeren, gør de en lille – men historisk – opdagelse.

En “bug” (insekt, red.) refererer i computer-terminologi til en fejl i koden, som får et program til at melde fejl eller bryde sammen.

Den første kendte “computer-bug” blev rapporteret den 9. september 1947 af den amerikanske matematiker og datalog Grace Hopper. Hun havde været med til at udvikle computeren Mark II på Harvard University, men en dag oplevede hendes hold af forskere, at computeren ikke virkede, som den skulle.

Da forskerne åbnede maskinens kabinet, opdagede de, at et møl havde sat sig fast i et elektrisk relæ i sin søgen efter et varmt skjulested. Hopper noterede efterfølgende i sin logbog, at computeren virkede igen, da den var blevet “debugged” – altså da møllet var blevet fjernet.

Møl

HIstoriens første “computer-bug” – et møl – er i dag udstillet på USA's nationalmuseum, Smithsonian.

© U.S. Naval Historical Center Online Library Photograph

“Bugs” fandtes før computere

Selvom ordet “bug” først blev brugt i forbindelse med computere i 1947, har betegnelsen været brugt til at beskrive mekaniske fejl siden 1870'erne, hvor elektronik og computere endnu ikke eksisterede.

Det vides ikke, hvem der først brugte ordet “bug” til at beskrive en mekanisk fejl, men det må være sket før 1878. Dette år omtalte opfinderen Thomas Edison i hvert fald ordet i den betydning i et brev til en samarbejdspartner:

“Sådan har det været med alle mine opfindelser. Så opstår vanskelighederne, dette og hint holder op med at virke, og det er på dette tidspunkt, at “bugs” – som sådan nogle små fejl og besværligheder bliver kaldt – viser sig”.

Da Hoppers forskerhold fandt det døde møl i 1947, var de formentlig opmærksomme på, at begrebet “bug” havde været brugt om mekaniske fejl tidligere. Men ikke desto mindre var forskerholdet de første til at bruge begrebet om en computer-fejl.