På sin første tur med en detektor gjorde 3-årige James Hyatt i 2009 sit livs fund. Maskinen bippede, og op ad jorden gravede han og hans far et lille relikvieskrin i guld.

3-årig fandt guldskat med billig metaldetektor

Bevæbnet med en metaldetektor gjorde en 3-årig, britisk dreng sit livs fund, da han fandt et 500 år gammelt relikvieskrin i guld.

På skattejagt med far

3-årige James Hyatt ryddede i 2009 adskillige avisforsider i Storbritannien, da han på en mark nær byen Exeter i Sydengland gjorde et af landets hidtil mest værdifulde guldfund. Sammen med sin far var han taget ud med en metaldetektor på skattejagt. For sjov lod faren lille James søge med apparatet. Få minutter senere bippede maskinen. Den havde fundet noget.

Fandt tabt relikvieskrin

Spændt begyndte lille James og hans far at grave i jorden og 20 cm nede, fandt de noget skinnende. Op af jorden pillede de et lille guldsmykke – ca. 3 cm langt og 2 cm bredt. Smykket viste sig efterfølgende at være et lille relikvieskrin, som engang måske har indeholdt en splint fra Kristi kors.

"Jeg har haft dette som hobby i 15 år, og jeg har aldrig fundet noget lignende", udtalte James' far, Jason Hyatt, efterfølgende.

Potentielt millioner værd

Da eksperter efterfølgende undersøgte det lille skrin, vurderede de, at det var fra 1500-tallet, og at det kan være helt op til 23 mio. kroner værd. Ligemeget hvad, så er familiens metaldetektor i hvert fald tjent mange gange ind.

Måske ligger der også en skat derude og venter på dig. Få en en guide til, hvordan man jagter nedgravede skatte i marken fra Historie nr. 4, 2015 - download artiklen her.

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også