Med de nye sporvogne kunne amerikanerne blive transporteret både hurtigt og billigt rundt.

Bilindustrien planlagde mordet på sporvogne

Inde i enhver sporvogn sidder en bilist, som forsøger at slippe ud. Sådan lød mantraet angiveligt hos en gruppe virksomheder, som i 1930'erne opkøbte og nedlagde USA’s sporvogne. Målet skulle være at sælge biler.

Sporvogne var det primære transportmiddel i USA

I 1921 brugte næsten alle amerikanerne sporvognen til transport. USA havde på dette tidspunkt 1.200 sporveje med tilsammen 70.000 km skinner og 300.000 ansatte. Svimlende 14 mia. gange om året steg amerikanerne op i en sporvogn.

Bilindustrien angreb sporvogne

I 1930’erne begyndte bilindustrien imidlertid at opkøbe og nedlægge USA’s sporvogns-net. Angiveligt for at sælge flere biler. Resultatet udeblev ikke. Los Angeles havde indtil bilindustriens angreb verdens længste sporvognsnet, hvor skinnerne i bymidten lå så tæt, at næsten enhver gade blev betjent af sporvogne. I 1930’erne var skinnerne revet op og erstattet af busser.

Download hele artiklen om bilindustriens nedlæggelse af de amerikanske sporvogne fra Historie nr. 18/2013


NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i...

Læs også