Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

lydmyr luftfly

Blev lydmuren brudt med jet eller raket?

NASA Langley Research Center website/ Wikipedia

Det første bemandede fartøj, som brød lydmuren, var raketflyet Bell X-1. Det skete den 14. oktober 1947. Testpiloten Charles Yeager nåede i 13.000 meters højde en hastighed på 1127 km/t. (mach 1,06). Året efter fløj han i samme fly 1541 km/t. (mach 1,45) i 21.900 meters højde. Bell X-1 var stort set ikke andet end et styrbart missil med vinger og var designet ud fra formen på en .50 Browning- maskingeværkugle.
Først den 25. maj 1953 lykkedes det et jetfly at gøre kunststykket efter. Maskinen var en YF-100 Super Sabre. Forbrændingen i en jetmotor bliver iltet af luften omkring motoren, og en raket medbringer sit eget oxidationsmiddel. Derfor­ virker en raket fx i det lufttomme­ ydre rum. Til gengæld er den særdeles vanskelig at fylde med brændstof.
Det første menneskeskabte objekt, der gennembrød lydmuren, var den tyske V-2-raket. Det skete angiveligt under første testflyvning 3. oktober 1942. Der eksisterer dog ikke officielle målinger fra testflyvningerne, men i de næste par år opnåede missilerne en hastighed på 4900 km/t.

Læs også:

Thrust SSC with pilot Andy Green Landspeed record holder
Maskiner

Brite brød lydmuren med 100.000 hestekræfter

2 minutter
orient express 1907
Maskiner

Hvor kørte Orientekspressen til?

1 minut
Maskiner

Hvornår blev der først hevet i den ­enarmede tyveknægt?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul